Nalaganje nastavitev

Baza oseb Marino Kranjac

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Marino Kranjac
Letnica rojstva: 1964
Kraj rojstva: Koper
Oblika dejavnosti: instrumentalist
Delovanje: V letih 1985-88 je bil član folk skupine Istranova, kasneje ustanovitelj skupine Pišæaci (1990–93), bil pa je tudi med ustanovitelji slovenske folk skupine Tolovaj Mataj (1994-99). Trenutno deluje kot član dveh istrskih folk skupin Vruja in Marušiæ Istrio, dveh mednarodnih zasedb Nuestra Signora Ansemble in Le Grand Orchestre du Alp, skupine Trio Kras, sodeluje pa tudi z italijansko folk skupino Calicanto. Z omenjenimi skupinami je nastopil na številnih glasbenih festivalih pri nas, pa tudi na nekaterih v tujini. Sodeloval je tudi z nekaterimi pop izvajalci. Kot član skupine Vruja je sodeloval pri nastanku učbenika za glasbeno vzgojo Glasba 4 za četrti razred osemletne osnovne šole. V letih 1995-97 je sodeloval v gledališki predstavi Antigona, ki jo je izvajala ljubljanska Drama. Kot glasbenik je sodeloval tudi pri plesnih in lutkovnih predstavah. Od leta 1991 sodeluje s tržaško folklorno skupino Stu ledi, s katero je na oder postavil nekaj spletov ljudskih plesov. Sodeloval je tudi s folklorno skupino Emona iz Ljubljane, kot glasbenik pa tudi z mešanim pevskim zborom Adriatic (iz Hrvatinov) in z več šolskimi zbori. Že dolga leta sodeluje z etnomuzikologom Dariom Marušiæem. Je član društva Folk Slovenija. Izvaja tudi predstavitve in predavanja o istrski ljudski glasbi in o izdelovanju ljudskih glasbil po šolah, raznih taborih in kolonijah ter glasbenih šolah. Kot pedagog sodeluje tudi z Glasbeno mladino Slovenije.
Instrumentarij: bajs, dude, dvojnice, kitara, mih, sopele, violina
Zvrst: etno/glasbe sveta, ljudska glasba
Kratka biografija: Glasbenik, ki se opredeljuje tudi za (ljudskega) godca, živi in dela v Kopru. Glasbenik se že vsaj dve desetletji ukvarja z igranjem in raziskovanjem ljudske glasbe, ljudskega petja in plesa. Izvira iz istrske družine, v kateri je igranje na istrska ljudska glasbila tradicija več generacij. Vse življenje se je učil in igral s še živečimi ljudskimi godci, od tod tudi samopripis "godec". Deloval je v številnih folk revival (preporodnih) zasedbah. Je tudi mentor in učitelj ljudskih inštrumentov, tako da znanje po zgledu tradicije prenaša na mlajše glasbenike.
Kontakt: Marino Kranjac
C. med vinogradi 18 B
Koper
6000
Slovenija
alenka.kranjac@guest.arnes.si
031336102

Pokaži več