Nalaganje nastavitev

Baza oseb Aleksander Cepuš

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Aleksander Cepuš
Letnica rojstva: 1967
Kraj rojstva: Celje
Psevdonimi: Actooon
Oblika dejavnosti: aranžer glasbe, instrumentalist, pisec glasbenih besedil, skladatelj / avtor glasbe, vokalist
Instrumentarij: bas kitara, kitara
Zvrst: glasba za otroke, pop, rock
Podzvrst: atonalni black metal, boogie rock, eksperimentalna glasba, funky jazz rock, fusion, improvizirana glasba, mainstream rock, metal, pop rock, progresivni rock, punk, stari rock, šanson
Kratka biografija: Na področju glasbe je kot avtor glasbe, pisec besedil, kitarist in basist začel ustvarjati leta 1982. Deloval je oziroma deluje tudi pod različnimi psevdonimi: Alex Bass, Vikingvin, Actoon, Actooon, Actoool. Najprej se je pridružil celjskemu bendu Phenix, ki je preigraval stari rock. Kasneje je igral v različnih pop-rock zasedbah, kasneje pa je začel tudi s solo kariero. Je zelo ploden avtor, saj ima na združenju SAZAS registriranih preko 270 javno izvajanih del (ki so jih izvajali Alex Bass oz. Vikingvin, Kastelo, Šank rock, The Drinkers, Deseti brat in drugi). Glasbenik trdi, da je kot prvi v zgodovini izdal album, posvečen "naravni hrani" (Presnojedi Blues, 2000). Deluje kot učitelj kitare in bas kitare, napisal in objavil je 5 učbenikov. Razvil je svoj lastni zapis tablatur. Posveča se glasbeni terapevtiki. Zanima se za tematiko množičnih pobojev v polpretekli zgodovini, ekologijo in zdravo (presno) prehrano. Vse te teme se odražajo tudi v njegovem ustvarjanju. Zadnje čase ustvarja predvsem meditativno glasbo. Leta 2006 je kot kitarist sodeloval z raperjem Ganyanezem. Leta 2007 je internetni portal terapija.com njegov album Fretlessguitarland uvrstil na 5. mesto najboljših albumov tega leta. Pod psevdonimom Actoon je sodeloval s slovenskim ustvarjalcem Amper-O-Mat, s katerim sta se v kategoriji 'Classical/Experimental' s skladbo Surf Menstruation Surfers (izdano za založbo Slušaj Najglasnije! / Listen Loudest!) 22. marca 2009 prebila na 2. mesto tedenske glasbene lestvice radia KZSU, ki že od leta 1947 deluje v okviru univerze Stanford California. Oktobra istega leta pa je bil album Boogiei Šanson uvrščen (Vikingvin) na lestvico Top 30 radia WFMU (največja neodvisna radijska postaja). Leta 2009 je napisal glasbo za gledališko predstavo Pravljično srce (režija : Miha Alujevič).
Foto: arhiv glasbenika
Kontakt: Aleksander Cepuš
alexbass@mail386.com
fretlessguitar@gmail.com
+386 (0)31 482 698
http://www.vikingvin.com/

Pokaži več