Nalaganje nastavitev

Baza oseb Vili Fajdiga

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Vili Fajdiga
Letnica rojstva: 1918
Letnica smrti: 1990
Kraj rojstva: Trbovlje
Kraj smrti: Trbovlje
Oblika dejavnosti: aranžer glasbe, instrumentalist, pisec glasbenih besedil, skladatelj / avtor glasbe, vokalist
Instrumentarij: kitara
Zvrst: etno/glasbe sveta
Kratka biografija:
Trboveljski kitarist Vili Fadiga se je rodil v zelo muzikalično družino, kjer se je vedno veliko pelo in muziciralo. Poleg očeta so na različne instrumente (viloino, citre, kitaro, mandolino idr.) igrale tudi njegove tri sestre. Vili je že s petnajstimi leti igral na kitaro. Skupaj z očetom violinistom sta igrala ob različnih priložnostih, pogosto se jima je pridružil še kak drug glasbenik.
V zrelih in starejših letih je veliko preigral po trboveljskih gostilnah. Možno je potegniti kar nekaj vzporednic med njegovo življenjsko zgodbo in glasbenim ustvarjanjem z življenjem in delovanjem njegovih sodobnikov iz ZDA, ki so se izražali skozi blues.  
Razvil je zelo samosvoj način igranja na kitaro s pomočjo prazne steklenice ali kozarca (slide tehnika) in uglasitvijo na "odprt akord". Poleg ljudskih pesmi je prepeval, preigraval in predelaval popularno glasbene motive, ki jih je slišal na radiu ali v kinu. Ustvarjal je tudi lastne pesmi, v katerih je močno prisoten odsev njegovega geografskega in socialnega okolja.  

Pokaži več