Nalaganje nastavitev

Baza oseb Danica Filiplič

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Danica Filiplič
Letnica rojstva: 1925
Letnica smrti: 1995
Kraj rojstva: Ljubljana-Šentvid
Oblika dejavnosti: vokalist
Delovanje:
- od 1954 pevka v Gorenjskem kvartetu,  
pevka pri Zadovoljnih Kranjcih,
- do 1962pevka v Ansamblu bratov Avsenik,
pevka pri Slovenskih muzikantih.
Glas: sopran
Zvrst: ljudska glasba, narodnozabavna glasba
Kratka biografija: V več kot petdesetletni karieri je nastopala z različnimi harmonikarji in narodnozabavnimi ansambli. Prepevala je ljudske in narodnozabavne pesmi, občasno pa tudi operne arije. Rodila se je v Šentvidu nad Ljubljano, nato je nekaj časa živela v Medvodah, po drugi svetovni vojni pa spet v Ljubljani. Odraščala je v pevski družini: "V naši družini - bilo nas je pet - se je ves čas veliko pelo. Sama sem že kot šolarka nastopala na šolskih proslavah, v Medvodah pa sem že učila tudi svoj prvi zbor."

Na Radiu Ljubljana je nastopala že pred drugo svetovno vojno, in sicer z interpretacijami ljudskih pesmi, ki jih je v eter pela v živo: "Še dobro se spomnim, kako je bilo, ko sem prvič nastopila z legendarnim harmonikarjem Avgustom Stankom. Tako sem se ga bala, da sem se vsa tresla pred njim. On pa mi je rekel: 'Gospodična, ne bojte se me, še nobene nisem pojedel.' In potem je lažje steklo. Oba sva takoj dobila veliko pisem poslušalcev."

Svojega učitelja solo petja prof. Ada Darjana in glasbene kariere nasploh se je spominjala takole: "Tega odličnega pedagoga mi je priskrbel znameniti prof. Betteto. Žal Akademije za glasbo nisem dokončala, ker me je prehitro potegnilo v narodnozabavne vode. Najprej sem pela narodne pesmi v duetu s Tonetom Kozlevčarjem, zatem pa sva začela prepevati skupaj s Francem Korenom. Ta duet je bil poslušalcem tako všeč, da ni moglo biti dobre radijske oddaje ali javnega nastopa brez naju. Živi Veseli večeri so se po Sloveniji kar vrstili drug za drugim. Leta 1954 sva oba začela prepevati tudi z Gorenjskim kvartetom oziroma poznejšim Ansamblom bratov Avsenik. Po velikanskem uspehu instrumentalne skladbe Na Golici je duhovni vodja Avsenikov Vilko Ovsenik želel dodati instrumentalistom tudi pevski duet in izbral je prav naju. Potem se je odvijalo vse tako bliskovito, da sem komajda dojemala." Pri Avsenikih je pela v duetu in solistično z manjšimi presledki vse do leta 1962. Vmes je bila poldrugo leto tudi pri Zadovoljnih Kranjcih.

Obdobja nastopanja z Avseniki se je spominjala takole: "Moram reči, da so bili to moji najlepši časi, kajti tedaj se nismo še nič pogovarjali o denarju, ampak nam je bil glavni cilj čim več nastopati pred občinstvom. Povsod so nas imeli izredno radi, naj bo to v Sloveniji ali v Avstriji, Nemčiji ali Švici, nekaj nastopov pa smo imeli tudi v Franciji in drugod. Tudi meni sami se je zdelo, da sva se s Korenom odlično ujela in da sva bila eden najboljših duetov vseh časov. Na to sem prav ponosna! Ko pa je Koren prenehal prepevati z Avseniki - bil je petnajst let starejši od mene - sem se tudi sama odločila, da grem drugam. Odprtih rok me je sprejel ansambel Janeza Kalška oziroma Slovenski muzikantje."

S Slovenskimi muzikanti je sodelovala več kot dvajset let. Ker so več kot doma nastopali izven naše države, ji je priljubljenost doma nekoliko upadla. Tega obdobja se je spominjala takole: "Med Slovenskimi muzikanti sem se izvrstno počutila. /.../ Z njimi sem nastopila tako rekoč po vsej Evropi, pa tudi v Afriki. Celo nekdanja pevka Slovenskih muzikantov Inge Brüggemann mi je večkrat čestitala, ker sem se lahko sprostila v vsaki družbi in ker sem bila na vseh nastopih tako mirna in vesela." V skupini so člani navezali prijateljske stike, tako da so ji že po koncu njene kariere na predvečer njenega 70. rojstnega dne prišli Slovenski muzikanti zaigrat podoknico. Kmalu za tem je dva dni pred predvidenim nastopom na slavnostnem koncertu Slovenskih muzikantov, ki bi se moral zgoditi v Kamniku, umrla, in sicer se je to zgodilo med pomerjanjem narodne noše za slavnostni koncert. Pokopana je v Idriji.
Pokaži več