Nalaganje nastavitev

Baza oseb Avguština Budja

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Avguština Budja
Letnica rojstva: 1945
Kraj rojstva: Grabšinci
Oblika dejavnosti: pisec glasbenih besedil
Kratka biografija:

Živi in dela v Landskroni na Švedskem. Končala je filozofsko fakulteto in krajše izpopolnjevanje v pesništvu. V letih 1976–2002 je na Švedskem delovala kot učiteljica slovenskega dopolnilnega pouka, v letih 1990–2001 pa kot učiteljica švedščine kot drugega jezika. Objavlja pesmi, članke in razprave v nekaterih švedskih medijih in v slovenskih revijah. Leta 2001 je pri ZRC SAZU izšla njena knjiga Slovenci na Švedskem, kratka statistična obravnava.

Posnetih oziroma uglasbenih je približno petinpetdeset njenih besedil (slovenskih in švedskih). Pisala je predvsem za narodnozabavni ansambel Lastovke, za vokalni tercet Sestre Budja ter za mešane pevske zbore Triglav, Lipa in Orfeum iz Švedske. Nekaj besedil je napisala tudi za vokalno skupino Sestre Perko. Najbolj znane pesmi: Avguštine Budja so: Lastovke, Spoznanje, Tedeum, Otroci zemlje.