Nalaganje nastavitev

Baza oseb Tone Gaberšek

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Tone Gaberšek
Letnica rojstva: 1942
Kraj rojstva: Gradec
Oblika dejavnosti: pisec glasbenih besedil
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi na Koretnem blizu Šmarja pri Jelšah. Končal je Pedagoško akademijo v Mariboru, smer slovenščina in ruščina. Poučeval je v Podčetrtku, bil dolga leta ravnatelj šole v Zibiki, zdaj pa je knjižničar v Osnovni šoli v Šmarju pri Jelšah. Je vsestranski kulturni delavec, zbiralec ljudskega gradiva ter avtor številnih iger in skečev iz domačega okolja. »Z glasbo ali pesnjenjem se pred menoj nihče v družini ni kaj dosti ukvarjal. Matere nisem poznal, za očeta pa lahko povem, da je rad pel.« Med pesniki občuduje Prešerna in Ketteja, med še živečimi pa so mu blizu Tone Pavček, Ivan Minatti in Tone Kuntner. Kar zadeva tekste za glasbo, so mu najbolj pri srcu besedila Fanike Požek in Ivana Sivca.

Napisal več kot sto pesmi za glasbo. Najbolj znana so njegova besedila za ansamble Mira Klinca, Roberta Zupana, Marjana Drofenika, Igor in Zlati zvoki, za Ansambel Savinja, Štajerski kvintet, Brate iz Oplotnice itn. Mnogo besedil je napisal za ansamble, ki si šele utirajo pot na glasbeno sceno. »To so mladi, nadarjeni glasbeniki, ki jih širše slovensko občinstvo še ne pozna.« Po njegovem občutku sodijo med najuspešnejša besedila Odpri srce, Poglejte pijančka, Komu te, zemljica, naj zapustim, Jutro na tujem itd. V njegovem repertoarju je tudi nekaj besedil s šaljivo vsebino, v katerih se ponorčuje iz ljudskih slabosti (Za vse ljudi še Bog ni) itn.

In kaj o svojem delu pravi sam: »V vsakem besedilu je veliko avtobiografskega. Na splošno je v verzih vse tisto, kar je tudi sicer v meni. Po naročilu ne delam in tudi nikoli ne bom. Priti mora navdih, ta pa se navadno prikrade ob življenjskem dogodku, ki me prizadene, vznemiri, mi prinese zadovoljstvo. Največ mojih besedil govori o resnih življenjskih temah, precej pa jih je tudi povezanih z vinom, vinogradom in prijateljstvom ob dobri kapljici. Besedilo mora zazveneti kot glasba, šele potem si ga upam dati iz rok.«

Tone Gaberšek je na Štajerskem valu Radia Šmarje več let vodil nedeljsko oddajo od 5.00 do 12.00 ter se zavzemal, da bi vrteli več ljudske in narodnozabavne glasbe. »Delo na radiu mi ni bilo nikoli v breme. Nasprotno, živel sem z njim. Zdaj tega ne počnem več, kljub temu pa v naši hiši vedno igra radio, ob nedeljah celo dva. Kadar slišim skladbo z mojim besedilom, mi je prijetno pri srcu. Tedaj se navadno spomnim časa, ko je besedilo nastajalo.« Tonetu Gaberšku je nadvse všeč ljudsko petje, od ansamblov pa najraje posluša Prifarske muzikante. Dobil je najvišja občinska priznanja za delo v kulturi.