Nalaganje nastavitev

Baza oseb Franc Košir

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Franc Košir
Letnica smrti: 1991
Oblika dejavnosti: instrumentalist, vokalist
Instrumentarij: trobenta
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija:
Vse od leta 1953 je bil trobentač v Gorenjskem kvartetu, iz katerega je kasneje nastal Ansambel bratov Avsenik. Član te legendarne narodnozabavne skupine je bil vse do leta 1985. Ansamblu je priskrbel tudi njegovo humorno plat. Leta 1969 se je prvič proslavil v petju, ko je šaljivo besedilo Toneta Fornezzija na melodijo Slavka Avsenika Jaz sem pa en Franc Košir doživelo navdušen sprejem pri občinstvu. Po letu 1985 se je zaradi bolezni posvečal predvsem humornim nastopom, vlogo trobentača v Ansamblu bratov Avsenik pa je opustil.

Slavko Avsenik se je svojega prijatelja in sodelavca Franca Koširja spominjal takole: "Franc je zelo naravno nadarjen. Na kratko bi lahko rekel, da je bil humorist s trobento. Vse, kar je naredil, je bilo dobro. Veselo je sukal klobuk, stresal šale kot iz rokava in še sam je bil pojava. Na odru je bil vedno tako iznajdljiv sam, da se nisva nikdar posebej pogovarjala o nastopih. Bal sem se, da bi ga - če bi mu kaj posebej svetoval - zavrl njegovo vsestransko izvajanje. Res je, da ni bil izjemen pevec, bil pa je enkraten trobentar in humorist. Pa tudi velik človek. Za vsako ploščo sva z Vilkom posebej zanj pripravila po eno skladbo. Slovenci smo taki, da nimamo veliko humoristov."