Nalaganje nastavitev

Baza oseb Zvezdana Majhen

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Zvezdana Majhen
Letnica rojstva: 1950
Kraj rojstva: Ljubljana
Kratka biografija: Živi v Ljubljani, kjer dela kot samostojna ustvarjalka na področju kulture. Po izobrazbi je vzgojiteljica in univerzitetno diplomirana psihologinja. Je članica Društva pesnikov slovenske glasbe. Pravi, da posebnih vzornikov nima, kajti vedno znova odkriva stare in nove kvalitete različnih ustvarjalcev, predvsem pesnikov in glasbenikov. Tudi sama tu in tam ob večerih zaigra na blok flavto ali sede k elektronskemu pianinu. Za otroke je izdala pesniške zbirke Cofki, Kam kaka sonce? in dve knjigi poetiziranih ugank. Na izid čakata pesniški zbirki Jeziček govori za predšolske otroke in Pentlje za šolarje (Vija). Prozo in poezijo objavlja v mladinskih revijah Zmajček, Pikapolonica, Ciciban, Cicido, Galeb in Kekec. Z uglasbenimi besedili, ki jih je skupaj že čez sto, je prisotna na ploščah Melite Osojnik, Romane Kranjčan, Andreje Zupančič, Damjane Golavšek, Božidarja Wolfanda Wolfa, Janeza Bončine–Benča in Barbare Šantl. Za odrasle je v letu 2002 izdala pesniško zbirko Poema etra – sto sonetov, ki je bila še isto leto razprodana. Na izid čakata pesniški zbirki Zvezdne konice (Založba Amallieti) in pravkar zaključena zbirka ljubezenskih sonetov z naslovom Talisman. Literaturo za odrasle objavlja v revijah Rast, Primorska srečanja, Sodobnost in v Literarnih nokturnih Radia Slovenija. Najobsežnejši del svojega ustvarjanja namenja otrokom. Zavrača stereotip, da mora pesem nastati v »navdihujočem zamahu«. Po njenem mnenju je navdih le del ustvarjalnega procesa; nadgraditi ga morajo tankočuten jezikovni posluh, ustrezna oblika in sporočilo. Prejela je več nagrad. Na Droginem natečaju leta 1999 so bila med 5000 prispelih besedil izbrana in uglasbena štiri, med njimi tudi njeno Ni začetka brez kofetka. V otroškem delu festivala Melodije morja in sonca leta 2001 je njena pesem Klobučki prejela prvo nagrado, istega leta je prejela tudi nagrado Radia Slovenija za glasbeno pravljico Uspavanka za Zmajčke, ki bo skupaj z njenimi drugimi uspavankami izšla tudi na plošči.

Glede uspešnic pravi: »Za nobeno pesem ne morem reči, da je uspešnica. Meni pa so najbolj všeč Klobučki, Muca je v puberteti in Erosija, po kateri nosi naslov plošča z mojimi besedili - s šestnajstimi samospevi skladatelja Tomaža Raucha in pevke Barbare Šantl.« Pred izidom je plošča Za – ljubljene pesmice, ki jih poje Andreja Zupančič, s pevko Melito Osojnik in skladateljico Nežo Buh pripravlja zelo poseben glasbeni projekt za odrasle, o katerem pa ta hip še ne želi podrobneje govoriti.
Pokaži več