Nalaganje nastavitev

Baza oseb Saša Martelanc

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Saša Martelanc
Letnica rojstva: 1934
Kraj rojstva: Ljubljana
Oblika dejavnosti: pisec glasbenih besedil
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Do štirinajstega leta je živel v Ljubljani, potem pa se je preselil v Trst. Od tam namreč prihajajo njegovi predniki. Maturiral je na klasični gimnaziji in že zgodaj začel sodelovati z Radiem Trst, najprej s prevodi dramskih besedil, potem z izvirnimi deli. Posebej se je posvečal dramatizaciji ključnih dogodkov iz evropske zgodovine 20. stoletja. Leta 1968 je dobil stalno službo časnikarja. Njegova zadnja funkcija je bila vodja izmene. Predtem je bil na tržaški občini uradni prevajalec iz slovenščine v italijanščino in obratno.

O svojem literarnem delu pravi: »V prostem času sem kot publicist sodeloval pri nekaterih zamejskih listih in revijah, zlasti pri mesečniku Mladika. S tem sem povezan vse od ustanovitve leta 1957. Od začetka sodelujem tudi pri študijskih dnevih v Dragi.« Saša Martelanc je objavil več leposlovnih del. Za roman Melodija je prejel literarno nagrado Vstajenje.

O pisanju uglasbenih besedil pa je povedal: »Besedila za narodnozabavno glasbo sem začel pisati na začetku sedemdesetih let po prigovarjanju prijateljev iz ansamblov na Tržaškem in Goriškem. Teme mojih besedil se v vedrem ali otožnem tonu dotikajo razpoloženj na Krasu in ob morju, srčnih zadev. Pa tudi domovinske romantike.« Nekaj Martelančevih besedil je bilo uglasbenih tudi za zborovske zasedbe. Avtor glasbe je bil dirigent in skladatelj prof. Zorko Harej. Najpogosteje je sodeloval z ansamblom Taims, pisal pa je tudi za Adria kvintet, Kraški kvintet, Zamejski kvintet ter za skupine Tullia Možine, Lojzeta Hledeta, Roberta Vidalija in še koga. Večina teh izdelkov je na kasetah, nekaj pa tudi na zgoščenkah in v arhivu Radia Trst. Martelančeva besedila so bila večkrat nagrajena: štirikrat na števerjanskem festivalu in dvakrat na ptujskem. »Na ptujskem je bila posebno uspešna skladba Melodija zelenih dni. To svoje besedilo štejem za eno boljših. K uspehu je zelo pripomogla tudi lepa melodija Janeza Beličiča. Po mojem je z njo ustvaril enega najlepših zamejskih valčkov.« Sašu Martelancu je ljuba tudi pesem, za katero je napisal besedilo in melodijo – Zemlja draga, košček domovine. Zanjo je prejel prvo nagrado v Števerjanu leta 1974. »Pesem je znova lepo zaživela leta 1997 na odru Kulturnega doma v Trstu, kjer jo je v sklepnem delu revije Pesem mladih ob orkestralni spremljavi izvajalo 350 otrok.«
Pokaži več