Nalaganje nastavitev

Baza oseb Bernard Miklavc

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Bernard Miklavc
Letnica rojstva: 1950
Kraj rojstva: Dob pri Domžalah
Oblika dejavnosti: pedagog
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi v Domžalah. Glasba ga je veselila že od mladih let, zato se je učil igranja na klavirsko harmoniko. To znanje mu zdaj pomaga pri pisanju besedil. V Ljubljani je obiskoval poklicno kovinarsko šolo in opravljal delo skladiščnika. Miklavčev ded Peter Miklavc - Podravski je bil plodovit prevajalec iz poljskega jezika (po njem je poimenovana ulica v Mariboru). Od slovenskih pesnikov mu je najbolj pri srcu Simon Gregorčič, od piscev besedil za narodnozabavno glasbo pa Ivan Sivec, Franc Ankerst in Fanika Požek.

O pisanju uglasbenih besedil je povedal: »Ustvarjam predvsem v trenutkih, ko se mi kaj močno vtisne v zavest, navadno zvečer ali zjutraj, skratka, ko sem nabit z energijo.« Do zdaj je napisal več kot 140 besedil, vsa so uglasbena, veliko pa je posnetih tudi na videospotih. Sodeluje z ansambli Ptujskih 5, Poljanšek, Svetlin, Vitezi Celjski, Dori, Vesele Štajerke pa tudi z Marjanom Zgoncem, Roso in drugimi. »Med svoje največje dosežke štejem nagrado za najboljše besedilo v Števerjanu leta 2001. Ansambel Izvir, ki je pel mojo pesem, je bil izbran za najboljšega debitanta. Isto leto je ansambel Dori za skladbo z mojim besedilom Kdo oral bo polje moje dobil vurberškega zlatega zmaja. Na festivalu Ptuj 2001 so Vitezi Celjski z mojim besedilom Slovenska beseda dosegli zlatega orfeja in naziv najboljšega debitanta. Najboljši ansambel festivala je bila zasedba Ptujskih 5, za katero sem napisal besedilo Ko foušarija zagori. Ansambel Svetlin je z mojo pesmijo Gospodar na svoji zemlji na festivalu Slovenska polka in valček 1998 dosegel vidno šesto mesto. Skladbo Mamini spomini v izvedbi Ansambla Poljanšek so v televizijski oddaji razglasili za vižo leta, pesem Skupaj za vedno pa je leta 2001 prišla v finale tekmovanja Radia Slovenija za najlepšo melodijo. Moje vodilo pri pisanju je izbira tem iz resničnega življenja, veselih, žalostnih, takih, ki sežejo do srca.«