Nalaganje nastavitev

Baza oseb Jože Sevljak

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Jože Sevljak
Letnica rojstva: 1942
Kraj rojstva: Klanec nad Vačami
Oblika dejavnosti: pisec glasbenih besedil
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi v Litiji, po poklicu je profesor pedagogike. Dolga leta je bil direktor Zavoda za izobraževanje in kulturo. S kulturo se ukvarja že več kot štirideset let, o začetkih pa je povedal: »Ljubezen do glasbe sem podedoval. Moj oče je v mladih letih rad igral na diatonično harmoniko, mati pa je bila izvrstna pevka. Po njej sem podedoval tudi smisel za pisanje. Bila mi je prva mentorica in svetovalka.«

Jožeta Sevljaka navdušujejo pesniki moderne, zlasti Josip Murn, brezmejno spoštovanje pa čuti tudi do Prešerna. Jože je izdal štiri samostojne pesniške zbirke in dvoje proznih del »Prvo pesem z naslovom Naša Maja sem napisal na učiteljišču. Uglasbil jo je skladatelj profesor Jakob Šegula. Nekaj let pozneje se mi je rodila hčerka in po tej pesmi dobila ime.« Jože Sevljak piše tudi besedila za narodnozabavne skladbe. »Moja prva stvaritev v tej zvrsti je bila pesem Otroška želja. Uglasbil jo je znani skladatelj narodnozabavnih melodij Franci Lipičnik. Pozneje so nastale še številne pesmi za otroške zbore in samospeve. Moje stihe so uglasbili Janko Slimšek, Janez Tome, Jože Skrinar, Rihard Beuermann in drugi.« Sevljakova uspešna besedila so Otroška želja, Srčna hvala ti in Obraz v dlaneh.
Pokaži več