Nalaganje nastavitev

Baza oseb Janez Beličič

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Janez Beličič
Letnica rojstva: 1952
Kraj rojstva: Trst
Oblika dejavnosti: instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe
Instrumentarij: bas kitara, harmonika, kitara, klaviature
Kratka biografija: Živi na Opčinah pri Trstu. Dela kot napovedovalec slovenskega radia Trst A in je glasbeni samouk. Harmoniko je začel igrarti šele pri triindvajsetih letih, ko je v ansamblu Taims / Fantje s Krasa, v katerem je prej igral na orgle, kitaro in basovsko kitaro, zamenjal dotedanjega harmonikarja. Ob poslušanju plošč izvajalcev narodnozabavne glasbe (Avsenika, Burnika in Kovačiča) je hitro napredoval in z ansamblom že po treh tednih nastopil na samostojnem koncertu. O svojem veselju do glasbe je povedal: "Izhajam iz družine, v kateri se ni nihče posebej ukvarjal z glasbo. Doma so na moje igranje gledali napol z veseljem, napol s prizanesljivostjo, misleč, da ga bo kmalu konec. Pa ni bilo tako. S harmoniko sem preživel šestindvajset veselih in zadoščenja polnih let."

Janez Beličič je kakih dvajset melodij namenil za svoj ansambel Taims in za Kraški kvintet, v katerem je igral zadnjih deset let do leta 2001 in ki mu še zdaj včasih priskoči na pomoč. Med svojimi uspešnicami na prva mesta postavlja valček Melodija zelenih dni, polko Deset let in polko Nam je tako prav. Skladbe je pisal po naročilu, predvsem za festivalske nastope in studijske posnetke. Valčki so navadno nastajali za klavirjem, polke pa na sprehodih, medtem ko si je s korakom dajal takt in si toliko časa tiho požvižgaval motiv, da si ga je zapomnil in doma napisal na notno črtovje. Janez Beličič je v različnih ansamblih igral petintrideset let.