Nalaganje nastavitev

Baza oseb Vinko Cverle

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Vinko Cverle
Letnica rojstva: 1959
Kraj rojstva: Celje
Oblika dejavnosti: instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe
Instrumentarij: harmonika
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi v Vodulah pri Dramljah. Je harmonikar, avtor melodij, vodja ansambla, organizator prireditev ter postavljalec velikih šotorov za prireditve. O svojem ukvarjanju z glasbo je povedal: »Kar zadeva glasbo, lahko rečem, da sem popoln samouk. Na harmoniko sem se naučil igrati ob poslušanju gramofonskih plošč in radijskih oddaj.« Z glasbo sta se ukvarjala že njegova strica, eden pravi ljudski godec, drugi pa izdelovalec instrumentov za tamburaše na Kozjanskem.

Vinko Cverle je zložil okoli sedemdeset skladb. »Ustvarjam takrat, ko dobim navdih. To se pogosto zgodi tudi ob dobrem besedilu. Navadno ustvarjam proti večeru, in to v svoji glasbeni sobi, kjer imam med drugim kasetofon. Dobro glasbeno zamisel posnamem, potem pa jo toliko časa igram, da dobro zazveni. Prej ne odneham. Včasih to traja več ur. Vedno pa pazim na to, da se glasba ujema z besedilom.« Cverletove bolj zanen pesmi so: Fantič mlad, Slovenskim družinam, Oh, ta zakon in druge.