Nalaganje nastavitev

Baza oseb Stanko Fajs

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Stanko Fajs
Letnica rojstva: 1963
Kraj rojstva: Celje
Oblika dejavnosti: instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe
Instrumentarij: harmonika
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi v Kamni Gorci pri Podplatu. Po poklicu je avtoklepar, sicer pa harmonikar, vodja ansambla in avtor melodij. O svojem glasbenem zaledju je pšovedal: »Oče je želel postati muzikant, vendar je ded menil, da se kolarska obrt in godčevstvo ne ujemata. Sicer pa je oče, enako kot mama, zelo rad pel, pa tudi mi kot družina pogosto prepevamo in se udeležujemo srečanj, kakršno je Družina poje v Andražu.«

Stanko Fajs je tudi povezovalec programa in vsestranski glasbenik. Zložil je okoli dvajset melodij. »Najprej moram dobiti idejo, potem motiv posnamem na magnetofonski trak, nato pa ga toliko časa obdelujem, da mi je blizu. Priredbo navadno naredijo drugi. Največkrat je to delo Borisa Roškerja.« Fajsove bolj znane pesmi so: Ti si kot balzam, Dimnikar, Ob vinu, prijatlji, zapojmo si itd. Stanko Fajs je ustvarjal samo za svojo glasbeno skupino, zdaj pa le za duet, v katerem nastopa skupaj z ženo Jožico.