Nalaganje nastavitev

Baza oseb Peter Fink

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Peter Fink
Letnica rojstva: 1966
Kraj rojstva: Novo mesto
Oblika dejavnosti: instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe
Instrumentarij: harmonika
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi v Obrhu pri Dolenjskih Toplicah. Po poklicu je administrator, drugače pa harmonikar, vodja ansambla in avtor glasbe. O svojih glasbenih začetkih je povedal: »Pesem je bila v naši hiši vedno doma. Vsi sorodniki so radi peli, oče pa je igral na diatonično harmoniko. Prve prijeme na harmoniki mi je pokazal oče, naprej pa sem se izobraževal sam, najprej kot samouk, zatem pa pet let v razredu za klavirsko harmoniko na glasbeni šoli.« V sedmem in osmem razredu osnovne šole so Peter in njegovi prijatelji sestavljali glasbeno skupino z imenom Veseli sošolci. Nastopali so predvsem na šolskih proslavah. Peter Fink je najprej vse skladbe izvajal na klavirsko harmoniko, potem pa še na diatonično. Udeleževal se je različnih tekmovanj, dosegal uspehe in z diatonično harmoniko posnel samostojno kaseto. »Moji vzorniki so Slak, Avsenik in Mihelič.«

Ustvaril več kot sto melodij, največ za svoj ansambel, nekaj pa tudi za skupine Vasovalci, Frančiči, Pogum, Rubin, Mačkoni in druge. »Novo skladbo navadno ustvarjam ob klavirju. Najprej nastane melodija, šele nato naročim besedilo. Včasih dobim navdih med vožnjo z avtom ali kje drugje. Temo posnamem na diktafon, potem pa jo toliko časa obdelujem, da postane logična in spevna.« Peter Fink je najvidnejši uspeh dosegel s skladbo Rada bi še plesala, ki je bila na festivalu Slovenska polka in valček 1999 izbrana za najlepši valček. Finkove uspešnice so še: Soncu sem zaprla vrata, Sanje, Franc poslanc, Oprosti mi idr.
Pokaži več