Nalaganje nastavitev

Baza oseb Lojze Furlan

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Lojze Furlan
Letnica rojstva: 1948
Kraj rojstva: Zgonik nad Trstom
Oblika dejavnosti: instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe
Instrumentarij: harmonika
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi v rojstnem kraju. Je harmonikar, vodja ansambla in avtor melodij. Dve leti je pri učitelju Tuliu Možini v okviru tržaške Glasbene matice spoznaval kitaro, igranja na harmoniko pa se je naučil sam. Le nekaj prijemov mu je pokazal Darko Obad iz Saleža. Po poklicu je mehanik, upokojil pa se je kot železničar. O svojih povezavah z glasbo je povedal: »V moji družini je bila glasba od nekdaj doma. Stric je bil kitarist, oče pa je zelo dobro igral na orglice.«

Lojze Furlan je ustvaril okoli petintrideset melodij. Vse je napisal za svoj ansambel, vendar jih nekaj še ni posnel. »Večina melodij je nastala na besedilo. Navadno sem jih ustvarjal zvečer. Besedilo sem imel pred seboj in s harmoniko toliko časa igral, da mi je prišla na misel izvirna ideja. Kako nastane nova melodija, ne vem. Zdi se mi, da kar sama od sebe, neredko ob dobrem, metrično urejenem besedilu.« Tudi Lojzetova sinova sta glasbeno nadarjena; večji igra na klavirsko harmoniko, manjši na trobento. Odkar Ansambel Lojzeta Furlana ne deluje redno, Lojze v zaokroženih družbah igra sam.