Nalaganje nastavitev

Baza oseb Emil Glavnik

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Emil Glavnik
Letnica rojstva: 1936
Kraj rojstva: Ljutomer
Oblika dejavnosti: aranžer glasbe, instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe
Instrumentarij: klavir
Zvrst: klasika, narodnozabavna glasba, pop, popevka
Kratka biografija: Živi v Celju. Deluje kot poklicni glasbenik. Je skladatelj oziroma avtor glasbe klasične in popularne glasbe ter pianist. Napisal je tudi precej narodnozabavnih skladb. Prve glasbene korake je naredil v glasbeni šoli v Ljutomeru, vojaško glasbeno šolo je končal na Reki. Osemnajst let je igral v pihalnem in salonskem orkestru, ki je bil hkrati beograjski protokolarni orkester. Izpopolnjeval se je na oddelku za folkloristiko na glasbeni akademiji v Beogradu. Pozneje se je pridružil beograjskim simfonikom. Igral je v različnih zasedbah po svetu, od simfoničnega, salonskega in revijskega do dixielands orkestra in big benda. O svoji glasbeni poti je povedal: »Klavir je že pred prvo svetovno vojno kupil moj dedek. Kot otrok nisem vedel, da bo usodno vplival name, da bom igral v Titovi gardi, prepotoval kot glasbenik pol sveta in muziciral celo pred britansko kraljico Elizabeto II. Sicer pa sem igral tudi Hruščovu, Brežnjevu, Selasieju, Naserju, Indiri Gandhi, Brandtu, Carterju, Elizabeth Taylor in drugim.«

Emil Glavnik je skladatelj zabavne, otroške, zborovske in filmske glasbe. Na ptujskem in splitskem festivalu ter na mariborski Veseli jeseni je prejel več nagrad. Za zborovsko skladbo Prepirljivke je na beograjskem festivalu dobil Mokranjčevo nagrado, prislužil pa si je tudi mednarodno nagrado ženske radiodifuzije. Za glasbo v filmu Oče na službeni poti je napisal priredbo in jo tudi sam izvajal. Ustvaril okoli dvesto skladb, med njimi dobra dva ducata narodnozabavnih. Pisal je za ljutomerski ansambel Klopotec, za skupino Štrk ipd. Sam je o tem povedal: »Ustvarjam nenehno, spontano ali po naročilu, saj živim od glasbe.« Njegove narodnozabavne uspešnice so: Nacek v Ptuju, Koline, Aleluja, Kurent, Pridi v Majolko, Vino, Usoda, Ciganka (zmagovalna skladba festivala Vesela jesen 2003) itd. 

Emil Glavnik veliko ustvarja tudi za zbore. Znane so njegove skladbe Prepirljivke (besedilo Manko Golar), Gospa je čedna (besedilo Ervin Fitz), Tabadap, Igra iz Konavlja itn. Ustvaril je tudi veliko uspešnih skladb za pihalne orkestre: rapsodijo Logarska dolina, štiristavčno suito V dolini tihi, fantazijo Lapidarium, rapsodični skerco Biseri Ohridskega jezera, Momento Amoroso, Koroško rapsodijo, Al' me boš kaj rada imela, Romanso za godala ter velik opus instrumentalnih skladb za sestave v triu, kvartetu, kvintetu, sekstetu itn.
Pokaži več