Nalaganje nastavitev

Baza oseb Karli (Drago) Gradišnik

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Karli (Drago) Gradišnik
Letnica rojstva: 1961
Kraj rojstva: Celje
Oblika dejavnosti: instrumentalist, vokalist
Instrumentarij: citre
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi na svoji domačiji v Logarski dolini. Je poznan citrar in pevec. Po poklicu je kmetijski tehnik. Ukvarja se tudi s športom, natančneje z lokostrelstvom. Leta 1999 je postal evropski prvak v lokostrelstvu v kategoriji 3D (tridimenzionalno). Streljanje z lokom ponuja tudi na svoji domačiji kot dodatno rekreacijo za turiste. O svojih povezavah z glasbo pa je povedal: »Glasbeniki ali pevci smo tako rekoč vsi člani naše družine. Posebno lepe spomine imam na oba stara očeta. Stari oče po očetovi strani je igral na citre, mamin oče pa je bil harmonikar. Iz naše rodovine izhaja tudi mariborska operna pevka Vida Aver. Stari oče me je učil igrati na citre, žal pa je prehitro umrl, tako da sem se moral izpopolnjevati kar sam. Sem bolj ali manj samouk.«

Karli Gradišnik je ustvaril nekaj več kot trideset skladb. Njegove najbolj zanane so: Sestavljena polka, Majda, V sebi čutim, da se ga bom spet napil itn. Piše oz. je pisal zase kot za citrarja in svoj ansambel Larix. Nekatere njegove skladbe so posneli tudi drugi citrarji in Hmeljarski instrumentalni kvintet. »Vse, kar sem ustvaril, sem ustvaril sam, brez vzornika. Zdi se mi, da je moja glasba na meji med domačo in zabavno glasbo. Bil sem med prvimi, ki so poskušali na citre zaigrati zahtevnejše skladbe. Navadno se mi zamisel porodi po nenavadnem dogodku, gledanju filma, prebiranju knjige. Ob melodiji se največkrat kar sam spomnim primernega besedila.« Karli Gradišnik že več kot poldrugo desetletje nastopa predvsem sam, in to v dvojni vlogi: kot citrar in pevec.