Nalaganje nastavitev

Baza oseb Dore Kogovšek

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Dore Kogovšek
Letnica rojstva: 1954
Kraj rojstva: Ljubljana
Oblika dejavnosti: instrumentalist, plesno-instrumentalna zasedba
Instrumentarij: harmonika
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi na Brezjah pri Dobravi. Je harmonikar, avtor melodij in vodja ansambla, po poklicu pa avtomehanik in voznik. Od leta 1979 deluje kot svobodni glasbenik. O svoji povezanosti z glasbo je povedal: »Vsi moji sorodniki radi prepevajo, na harmoniko pa igra samo stric Miha Kogovšek. A igra jo tako, kot so jo včasih, po starem. Igranja na harmoniko sem se naučil sam, pa tudi sicer sem samouk. Pri štiriindvajsetih letih sem toliko zaslužil, da sem si lahko sam kupil harmoniko, za to pa sem se odločil potem, ko sem slišal Franca Miheliča. Z njim se mi je odprl nov glasbeni svet. Brez Miheliča tudi mene kot glasbenika verjetno ne bi bilo. Še danes ga izredno spoštujem.«

Dore Kogovšek je ustvaril okoli trideset narodnozabavnih melodij in priredb ter približno deset zabavnih skladb. »Navadno napišem melodijo na besedilo, instrumentalno skladbo pa skoraj po pravilu ustvarjam s harmoniko v roki.« Kogovškove uspešnice so: Mama, to cvetje je zate (napisal jo je skupaj z Metodom Žlofom), Svatovska, Roko podaj mi, Ne reci zbogom mi (priredba tuje popevke) itd.

Kogovšek je od leta 1996 dalje nastopal samo še v duetu s pevko Matejo Težak ali pevcem Ivanom Hudnikom, od leta 2002 pa s pevko Romano Košir.