Nalaganje nastavitev

Baza oseb Milan Kokalj

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Milan Kokalj
Letnica rojstva: 1952
Kraj rojstva: Preddvor nad Kranjem
Oblika dejavnosti: aranžer glasbe, glasbeni producent, instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe, vokalist
Instrumentarij: kitara, klaviature, orgle
Zvrst: klasika, narodnozabavna glasba, pop
Kratka biografija: Živi v Moravčah pri Domžalah. Zaposlen na Občini Moravče. Kot vodja Kulturnega doma skrbi za prireditveno in kulturno dejavnost v kraju. Njegov oče je bil harmonikar in je skupaj z bratoma že leta 1955 imel svoj ansambel. Z glasbo je torej povezan od zgodnje mladosti. Končal je nižjo glasbeno šolo v Moravčah, predmet harmonika. Po osnovni šoli je kot kitarist igral pri zabavnoglasbeni skupini Simptomi, ki je na mladinskih plesih zabavala mladež s takrat aktualno glasbo. To je bila predvsem glasba skupine CCR. Že tedaj se je preizkušal v ustvarjanju melodij in nekatere njegovih skladb so bile na takratnih zabavah doživele topel sprejem. Pozneje je bil klaviaturist v zelo popularni kamniški skupini Karavan. Dvanajst let je bil v farni cerkvi v Moravčah mladinski organist in takrat je ustanovil svoj pevski zbor. Ta še vedno deluje, seveda v drugačni zasedbi, vendar aktivno in pod imenom ODA. Resneje se je z glasbo začel ukvarjati, ko je opravil avdicijo za Komorni zbor RTV Ljubljana. Radio Ljubljana ga je kot nadarjenega pevca vpisal na srednjo glasbeno šolo v Ljubljani. Pri profesorici Jelki Strgar je končal šolo solopetja.

Po odsluženem vojaškem roku ga je začela zanimati narodnozabavna glasba. Sodeloval je pri Kovinarjih in v Ansamblu Vita Muženiča. Prelomnica v njegovi karieri je bil začetek sodelovanja z Ansamblom Franca Miheliča. V okviru te zasedbe je ustvaril svojevrsten zven in način igranja na kitaro, ki je vzor marsikateremu narodnozabavnemu kitaristu. O tem je povedal: »Približno v tem času se je začela moja ustvarjalna pot, pot skladatelja in zborovodje. Za različne ansamble sem napisal več kot petindvajset skladb. Verjetno je najuspešnejša moja skladba Moravče so najlepše v izvedbi ansambla Svetlin na besedilo Ivana Sivca. Poleg te polke pa sta znana tudi polka Godci prihajajo in valček Dekletu v slovo. Moje siceršnje delo je povezano z aranžiranjem in produciranjem. Ob ansamblu Svetlin sem pogosto sodeloval tudi z zasedbo Nagelj, z Ansamblom bratov Poljanšek, v zadnjem času pa s skupino Čuki.« Glede na to, da je Milan Kokalj priznan kitarist in avtor melodij, ga ansambli pogosto prosijo za nasvete o instrumentalni, predvsem pa pevski izvedbi.
Pokaži več