Nalaganje nastavitev

Baza oseb Jože Kovačec

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Jože Kovačec
Letnica rojstva: 1953
Kraj rojstva: Ravne na Koroškem
Oblika dejavnosti: instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe
Instrumentarij: trobenta
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi v rojstnem kraju. V Železarni Ravne se je izšolal za strojnega ključavničarja, kjer je v kovačnici tri desetletja popravljal stroje. Po glasbeni plati je trobentar in vodja skupine pa tudi avtor melodij. O svoji privrženosti pihalni godbi je povedal: »Na Ravnah deluje svetovno znana godba, zato se večina otrok vpisuje v glasbeno šolo, da bi nekoč postali člani te godbe.« Jože Kovačec je končal ravensko nižjo glasbeno šolo. Vsa leta ga je trobento učil znani koroški učitelj in muzikant Pavel Arnold. Po četrtem letniku se je izpopoljeval pri prof. Lojzetu Lipovniku. Leta 1965 je postal član pihalnega orkestra, v katerm še sedaj igra.

O svojem udejstvovanju na polju narodnozabavne glasbe je povedal: »Že med šolanjem sem igral v različnih koroških glasbenih skupinah. Sem ustanovni član Koroških jeklarjev, dolga leta sem tudi njihov vodja, sicer pa igram v skupini že več kot petintrideset let. Potreba po izvirnih skladbah se je pokazala, ko smo želeli nastopiti na ptujskem festivalu, pa nismo imeli svojih skladb. Tako sem začel skladati. Napisal sem okoli štirideset del. Nekaj jih je še v predalu, večino pa igra moj ansambel. Navdih za nove melodije pride spontano, velikokrat v naravi. Motiv si v mislih zapojem, ko pridem domov, pa skladbo dokončam in jo zapišem.« Besedila za večino melodij je zasnoval sam. V njih opisuje "klenega koroškega človeka, njegove šege in navade, delo in čustva" 8citat: Ivan Sivec). Njegove najbolj uspešne skladbe so: Žejni kovač, Zala Urška, Mošt je čez vse itn. »Recepta za uspešnice ni. Če bi ga imel, bi pisal same uspešnice. Za uspeh sta potrebna spevna melodija in izpovedno besedilo. Sicer pa lahko rečem, da je glasba zame način življenja. Še bom pisal, igral in predstavljal svoje delo po Koroški in vsej Sloveniji.«