Nalaganje nastavitev

Baza oseb Rudi Kraner

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Rudi Kraner
Letnica rojstva: 1965
Kraj rojstva: Maribor
Oblika dejavnosti: instrumentalist, pisec glasbenih besedil, skladatelj / avtor glasbe, vokalist
Instrumentarij: bas kitara, harmonika, klaviature, klavir, mandolina
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi na Ranci pri Pesnici. Po poklicu je ekonomist. Opravlja delo komercialista na terenu. Je pevec, avtor melodij in besedil pa tudi vodja ansambla Mladi prijatelji. Končal je nižjo glasbeno šolo za harmoniko, štiri leta solopetja in dve leti klavirja. O svojih glasbenih koreninah je povedal: »Oče in mama rada pojeta, stric in teta pa igrata na harmoniko. Moj starejši sin Vladimir obiskuje glasbeno šolo in igra na klarinet, mlajši sin Martin in žena Petra pa rada pojeta. Na željo očeta Vlada sem se učil igrati na harmoniko. Prve pesmi (Ena ptička priletela) me je naučila mama Margareta. Z njo sva vedno skupaj pela. Ko sem prišel od vojakov, sem začel obiskovati solopetje in klavir. Več let sem orglal v cerkvi v Sp. Kungoti, zadnja leta pa ob praznikih igram na orgle v cerkvi na Pesnici. Pred leti sem otroke poučeval klaviature. Na prireditvi Slovenska polka in valček leta 2001 sem v ansamblu Štrk igral na mandolino, sicer pa obvladam še kitaro, basovsko kitaro in harmoniko. V zadnjem času igram na klaviature kot samostojni izvajalec ali v duetu.«

Rudi Kraner piše melodije in besedila samo za ansambel Mladi prijatelji. »Največ skladb in besedil sem ustvaril takrat, ko sem opravljal kako delo, na primer na polju, ali ko sem bil utrujen in izmučen. Stari ljudje pravijo, da je delo lažje, če si ob njem zapojemo. To je resnica. Jaz si ob takih priložnostih izmislim melodijo in zasnujem besedilo, pozneje pa oboje obdelam.« Kranerjeve bolj znane pesmi so: Zelena Štajerska, Naj voda bo za mlinarja, Zlata jesen itn.
Pokaži več