Nalaganje nastavitev

Baza oseb Janez Jeršinovec

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Janez Jeršinovec
Letnica rojstva: 1932
Letnica smrti: 1984
Kraj rojstva: Vrhnika
Oblika dejavnosti: pisec glasbenih besedil, skladatelj / avtor glasbe, vokalist
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Janez Jeršinovec je bil najprej član ansambla Veseli planšarji, nato pa je skupaj z drugimi člani tega ansambla leta 1969 ustanovil Ansambel Janeza Jeršinovca s planšarji, imenovan tudi Planšarji Janeza Jeršinovca. Jeršinovec se je v bistvu pisal Jeršinovič, vendar je menil, da takšen priimek ne bi bil primeren za narodnozabavno glasbo, zato se je preimenoval v Jeršinovec.

Ivanu Sivcu, raziskovalcu narodnozabavne glasbe pri nas, je o Janezu Jeršinovcu pripovedovala njegova žena Vera. Jeršinovičevi so imeli pred vojno strojarno, nekaj časa pa tudi gostilno. V družini, ki se z glasbo prej ni ukvarjala, sta bila glasbeno nadarjena oba otroka: Helan in Janez. Žena Vera se je spominjala: "Janez je imel veselje do petja že od mladih nog naprej. Veliko je prepeval v šolskem zboru, pozneje pa v cerkvenem pevskem zboru, že kot mladenič pa je osnoval tudi svoj pevski kvartet, vodil pa je tudi večji pevski zbor v Ligojni. Veliko sta skupaj nastopala s Heleno: ona je igrala na harmoniko, Janez pa je pel. Večkrat pa sta nastopila tudi skupaj s kvartetom, ki je pel samo ljudske pesmi. Med člani kvarteta je bil tudi Janko Smolnikar, s katerim sta pozneje nekaj časa pela skupaj kot duet pri Veselih planšarjih. S Heleno sta največ nastopala v Brdih, seveda pa tudi v domačem okolju, od Vrhnike do Logatca."

Janez Jeršinovec se je solo petja učil dve leti (pri prof. Strgarjevi). Leta 1955 je kot pevec - baritonist zmagal v radijski oddaji Pokaži, kaj znaš. Takrat ga je opazil Franček Povše, vodja ansambla Veseli planšarji, kateremu se je Jeršinovec pridružil. Leta 1969 je skupaj z ostalimi člani (z izjemo Frančka Povšeta) zapustil ansambel Veseli planšarji in napravil svoj Ansambel Janeza Jeršinovca s planšarji.