Nalaganje nastavitev

Baza oseb Tine Lesjak

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Tine Lesjak
Letnica rojstva: 1957
Kraj rojstva: Oplotnica
Oblika dejavnosti: instrumentalist
Instrumentarij: harmonika
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi v rojstnem kraju. Končal je nižjo glasbeno šolo. Z glasbo se ukvarja poklicno. V Oplotnici, na Ptuju in v Slovenskih Konjicah poučuje mlade harmonikarje. V Slovenskih Konjicah ima trgovino z glasbili z imenom Frajtonarca. O svojih glasbenih koreninah je povedal: »Oče, mama in vse štiri sestre so bili izvrstni pevci. Nasploh smo na Pohorju in pod njim nekdaj veliko peli. To zlato dediščino imam ves čas v ušesih. Nekaj najboljših pesmi sem posnel na kasete in tako žlahtno ljudsko petje ohranil tudi poznejšim rodovom. Izdal sem knjižico Pesem nikoli ne umre (naslov je povzet po besedilu bratov Smrekar) s podnaslovom Tine Lesjak in slovenske ljudske pesmi.« Občasno sestavi večji ali manjši harmonikarski orkester in z njim nastopi na javni prireditvi.

Tine je napisal nekaj več kot sto melodij, največ za svoj ansambel Bratje iz Oplotnice, nekaj pa tudi za Vesele Štajerke, Fante z Vurberka, Fante izpod Rogle, Modrijane, Dvojčici. Ustvaril je več kot šestdeset priredb ljudskih pesmi. Največji del folklornega programa je pripravil za Jasmino Ozimič. »Glasbo najlaže ustvarjam, če imam pred seboj dobro besedilo. Odkrito moram priznati, da me najbolj navdihuje izvirno besedilo. Navdih pride kar sam, kdo ve, od kod in kdaj. Ustvarjal bi še več, pa imam preveč dela s poučevanjem harmonike.« Uspešne skladbe Tineta Lesjaka so: Za materin praznik, Kelnarca, Ko se zmrači itd. 
Pokaži več