Nalaganje nastavitev

Baza oseb Rudi Marondini

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Rudi Marondini
Letnica rojstva: 1930
Kraj rojstva: Brezovo pri Sevnici
Oblika dejavnosti: instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe
Instrumentarij: harmonika
Zvrst: narodnozabavna glasba
Kratka biografija: Živi v Nedeljski vasi pri Kranju. Zaradi poškodbe oči med II. svetovno vojno je popolnoma slep. Drugače je glasbeni samouk, avtor glasbe in vodja ansambla. O glasbi je povedal: »Že v otroštvu sem občudoval diatonično harmoniko in si želel igrati nanjo. Od devetega leta starosti sem si ob poslušanju soseda, ki je ubiral stare melodije, zapisal v spomin prav vse, kar bi mi lahko prišlo prav. Prvo zelo zaželeno harmoniko sem si lahko kupil šele pri petindvajsetih letih v komisijski trgovini v Ljubljani. To se je zgodilo leta 1955. Skromnih skladbic za klavirsko harmoniko, ki so bile tedaj na voljo za učenje, sem se v škofjeloškem Domu slepih kar hitro naučil in že kmalu sodeloval v triu, ki je igral na domskih prireditvah.« Mladostno željo, da bi igral na diatonično harmoniko, je lahko uresničil šele nekaj let pozneje. »Pouka v igranju tega glasbila nisem potreboval, šlo je kar samo od sebe. Tiste čase ni bilo veliko skladb za instrument te vrste, zato sem začel sam improvizirati. Nastajale so nove in nove melodije. Tako na daljših igranjih ni bilo treba ponavljati starih skladb. Pridobljeno znanje sem posredoval tudi mlajšim kolegom in znancem. Marsikateri je ustanovil svojo glasbeno skupino, nekateri pa igrajo le za razvedrilo v svojih družinah.«

Rudi Marondini je ustvaril blizu sto petdeset skladb. »Nove melodije ustvarjam samo tedaj, ko dobim navdih. Vse je odvisno od počutja. Večkrat komponiram tudi ponoči.« Marondinijeve uspešnice so: Hvala, mama, Ribič Tone, Stara čuvajnica in druge.