Nalaganje nastavitev

Baza oseb Tomaž Domicelj

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Tomaž Domicelj
Letnica rojstva: 1948
Kraj rojstva: Ljubljana
Oblika dejavnosti: instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe, vokalist
Delovanje:
- vodja založniškega in distribucijskega podjetja DOTS Records,
- predsednik združenja SAZAS.
Instrumentarij: kitara
Zvrst: pop, popevka, rock
Podzvrst: blues, blues rock, boogie rock, folk, folk rock, kantavtorska glasba, mainstream rock, pop rock, rock'n'roll
Kratka biografija: Sprva se je učil igranja na violino in orglice, pri šestnajstih pa še igranja na kitaro. Leta 1966 je s prijateljema Jernejem Jungom in Janezom Bončino -"Benčem" ustanovil ansambel Helioni. Po razpadu te skupine se je odpravil v Veliko Britanijo, kjer je po klubih ob spremljavi kitare in orglic preigraval protestne pesmi. Po povratku v Slovenijo je vpisal študij angleškega in slovenskega jezika ter nadaljeval s svojo glasbeno kariero. Leta 1975 so se Ivica Percl -"Perica", Drago Mlinarec, Srđan Marjanović in Tomaž Domicelj odpravili na skupno jugoslovansko turnejo "Četverica za mir (Četvorica za mir)". Tomaž je v tem obdobju nastopil na nekaterih pomembnejših jugoslovanskih festivalih (Mladinski festival v Subotici, Mladinski festival v Ljubljani, festival Slovenska popevka, BOOM festival itd.). Konec 70-ih je po Veliki Britaniji in Jugoslaviji nastopal skupaj z legendarnim "očetom bluesa v Veliki Britaniji" Alexisom Kornerjem. Leta 1991 je nastopil pred Bobom Dylanom na sadionu za Bažigradom v Ljubljani, leta 1996 pa je v Londonu nastopil na spominskem koncertu v spomin na Alexisa Kornerja. Napisal je tudi nekaj glasbe za film (film Onkraj režiserja Jožeta Galeta) in gledališče ter vodil glasbene oddaje na Radiu Študent, Radiu Ljubljana in Radiu Trst.

Svoj prvenec Tomaž v živo je izdal po povratku iz služenja vojaškega roka v JLA leta 1977. Plošča je prinesla posnetke iz različnih koncertov, ki jih je imel po Sloveniji. Loteval se je raznih, za tisti čas in za tisto glasbeno prizorišče neobičajnih tehnik igranja kitare, prepeval je na zelo agresiven način, velikokrat pa je publiko v napovedi pesmi zabaval z izvirnimi zgodbami in humorističnimi vložki. Leta 1978 je imel ob dvanajstletnici svojega glasbenega delovanja dva jubilejna koncerta v Mladinskem gledališču v Ljubljani, kjer je imel tudi svoj prvi nastop. Svojo drugo ploščo Letnik 48 je posnel v roku 48-ih ur, pri tem pa so mu pomagali izkušeni glasbeniki, s katerimi je kasneje še pogosto sodeloval: Borut Činč (klaviature), Braco Doblekar (saksofon, tolkala), Daragan Gajič (bobni) in Čarli Novak (bas kitara, harmonika). Na albumu Kratke domače so nekatere pesmi, ki so se znašle tudi v repertoarju Nece Falk: Banane, Končno človek brez problemov in Samo najmočnejši ostanejo. Pri snemanju albumov je vedno bolj odločno prevzemal tudi vlogo glasbenega producenta. Že na naslednji plošči Brez zavor je nakazal novo smer: prepesnjevanje nekaterih folk standardov v slovenščino. Med najbolj znanimi so Dylanova Forever Young (Za vedno mlad), z albuma Človek v ogledalu iz leta 1993 pa Sweet Home Alabama (Moj dom je Ljubljana), A Hard Rain's Gonna Fall (Težak dež) in Little Old Wine Drinker Me (Stari pijanček). Naslednji postaji v Tomaževi glasbeni karieri sta Projekt Triglav in zgoščenka s pesmimi in pravljicami za otroke Morske in prekomorske prigode. Zatem je izdal zgoščenko z naslovom Bivše in bodoče z nekaterimi izvirnimi pesmimi in prepesnitvami.

O glasbi je pisal tudi za časopise in revijo Stop. Med leti 1985 in 1992 je živel in deloval v Londonu kot novinar za BBC, po vrnitvi v domovino pa je ustanovil založniško in distribucijsko podjetje DOTS Records. V devetdesetih je na teleeviziji TV3 vodil glasbeno oddajo "Zdrava video glava". Nekaj let je deloval kot predsednik združenja SAZAS. Prevedel je avtobiografijo folk pevca Woodyja Gurthrieja, biografiji Boba Dylana in Elvisa Presleya ter dve knjigi o skupini The Beatles. 
Pokaži več