Nalaganje nastavitev

Baza oseb Danilo Fajgelj

BAZA PODATKOV JE ŠE V DELU. OPRAVIČUJEMO SE ZA NEVŠEČNOSTI IN VAS HKRATI VABIMO, DA NAS O VEČJIH NAPAKAH, KI STE JIH OPAZILI, TUDI OBVESTITE. Hvala za razumevanje.(info@sigic.si)

Oseba: Danilo Fajgelj
Letnica rojstva: 1840
Letnica smrti: 1908
Kraj rojstva: Idrija
Kraj smrti: Gorica
Oblika dejavnosti: pedagog, instrumentalist, skladatelj / avtor glasbe
Instrumentarij: orgle
Kratka biografija:

V rojstnem kraju je končal učiteljsko pripravnico, kjer je dobil tudi glasbeni pouk pri pri F. Šinkovcu (violina) in A. Krašnarju (teorijo, petje, orgle). Služboval je v raznih krajih (Bučka, Zali Log, Tolmin, Srpenica, Miren); poučeval je glasbo in bil organist. V glasbeni kompoziciji je bil samouk, ki se je na podlagi glasbene literature sam izpopolnjeval. Njegovo področje ustvarjanja je bila cerkvena glasba, njegov glavni instrument, na katerem se je odlikoval pa orgle. Cecilijansko glasbeno ustvarjanje je obogatil s številnimi orgelskimi in vokalnimi skladbami, ki so izšle v samostojnih zbirkah in v Cerkvenem glasbeniku. Njegova dela odsevajo tehnično in kompozicijsko znanje. Z I. Kokošarjem in I. Laharnarjem je zbiral stare cerkvene napeve in pesmi slovenskega ljudskega izročila, ki so harmonizirani izhajali v zbirki Cerkvene pesmi, nabrane med slovenskim narodom I-IV (1885-1893)

Mlademu rodu, posebno na Goriškem, je bil svetovalec in vzornik. Razen tega je bil tudi literarno delaven; članke je pisal v slovenske dnevnike in strokovne liste.

Pokaži več