testingtesting Rezultati iskanja

Nalaganje nastavitev

Iskanje člani sigic

Odzven

Sedmina po osemintridesetih letih

Koncert Sedmine iz leta 1978 je v kranjskem Delavskem domu posnel Peter Smodila, na začetku letošnjega leta pa je ta koncert na ploščku obelodanila založba Klopotec.

Na mostu

Skupina The Canyon Observer je konec lanskega leta po dveh EP ploščah objavila uradni dolgometražni album FVCK, ki s štirimi skladbami tvori zaokroženo in celovito delo, prepojeno z mračnostjo in bolestnostjo.

33. Festival Radovljica 2015

Stara glasba v Sloveniji opazno prehaja iz obskurnosti pod glavni žaromet klasične glasbe. Festival Radovljica svoje poslušalce ne razvaja le z očarljivo in poslušljivo glasbo renesanse in baroka, temveč jim širi obzorja tudi z glasbenimi deli...

Spoj izkušenj in mladosti

V Goriških Brdih se bo med 10. in 12. septembrom odvila nova edicija festivala Brda Contemporary Music Festival, edinstvenega spoja koncertov, poezije in glasbenih delavnic s skupnim imenovalcem v improvizaciji, skozi katero se pretakajo znanje,...

19. mednarodno srečanje saksofonistov v Sloveniji

Srečanja saksofonistov v obliki festivala saksofonske glasbe in mojstrskega tečaja potekajo pod okriljem Kulturnega doma Nova Gorica in v sodelovanju z Glasbeno šolo Nova Gorica že devetnajst let

Operi prijazna dežela

Za naš prostor je Slovensko komorno glasbeno gledališče nadvse zanimiva in več kot potrebna dramaturška popestritev in obogatitev rednih (pretežno klasičnih) opernih repertoarjev ljubljanske in mariborske opere.

Za človeški faktor gre

Vsaka plošča očakov Demolition Group odseva čas, v katerem je nastala, in prav nič drugače ni z novo. Zlagano sonce ni le rezultat postvstajniških časov, ampak predvsem premišljevanja, kje smo in kam gremo...

Ženski in drugi glasovi Druge godbe

Festival Druga godba je s svojo enaintrideseto edicijo eden najbolj odpornih domačih festivalov, močno vpetih v mednarodno okolje. O letošnji ediciji in še o čem smo se pogovarjali z Rokom Koširjem.

Eri beri muzikeri ali katalensko osvobajanje peskovnika

Kje je danes Katalena in zakaj se tokrat igra izštevanke, razkrivata klaviaturistka in vokalistka Polona Janežič ter kitarist in Katalenin alfa snovalec Boštjan Narat.

Saksofonski orkester SOS z gosti tolkalci – Cirkuška polka za mladega slona

Na koncertu Saksofonskega orkestra SOS in tolkalnega ansambla Rhythm Factory v Kazematah Ljubljanskega gradu so predstavili tri novitete Milka Lazarja, Alda Kumarja in Nenada Firšta.

Vija vaja, Katalena pa nagaja

Z najnovejšim projektom Enci benci Katalenci so si Katalenci zgradili nov peskovnik, na katerem se odrasli/e muzičisti/ke igrajo otroške igre, izštevanke.

»To smo mi, v dobrem in slabem«

»To smo mi, v dobrem in slabem,« tako je na vprašanje, zastavljeno v naslovu filma KDO=MI2?, med prvo uradno predstavitvijo novega slovenskega rockumentarca pojasnil pevec skupine, Tone Kregar. Premiera v Kinu Šiška je bila eden bolj pristnih...

Trade mark Elvis Jackson

Elvis Jackson ni treba posebej predstavljati. V dekadi in pol je kvartet utrdil svoj renome na domači sceni. Z rednim gostovanjem za mejami domovine že dolgo gradi in utrjuje svojo pot v svet. Ob poslušanju nove plošče Radio Unfriendly se zdi, da...

Glasbeni spektakel

Izraz »glasbeni spektakel« je v danes precej izgubil na svojem pomenu. V resnici so zares izjemna doživetja še vedno prava redkost tudi v svetu klasične glasbo. Vendar s povsem mirno vestjo trdim, da nastop Kvarteta saksofonov Signum lahko...

Preboji

Na plošči sodobne slovenske glasbe za rog oziroma dva rogova in tolkala STop & Horn, plošča so svoje mesto našli skladatelji, ki – razen Vita Žuraja in morda še Larise Vrhunc – še niso »prišli na vrsto« in še niso »dočakali« svoje plošče.

Can of Bees: Koroški blues

Can of Bees iz Šentjanža pri Dravogradu na Koroškem ima značilnosti skupine, ki obeta. Prinaša melodične in spevne pesmi, s formo in refrenom, glavo in repom, ki jih poganja pristen občutek za rock’n’roll, kot ga redko srečamo na domači sceni.

Koncert ob 60-letnici Uroša Rojka

Skladatelju Urošu Rojku so se za 60. rojstni dan zbrali njegovi kolegi skladatelji, glasbeni pedagogi, nekdanji in sedanji študenti ter s skupnimi močmi organizirali dogodek, ki bo ostal v lepem spominu ne le slavljencu, temveč tudi vsem prisotnim...

Godalni kvartet Tartini, 30 let umetniškega delovanja

Svoj jubilej so ob 30. letnici delovanja člani kvarteta Tartini obeležili s ciklom štirih koncertov v organizaciji matične inštitucije.

Preproste besede - živ spomin in živa glasba Rada Simonitija

Veliko dvorano Slovenske filharmonije je 7. novembra preplavila množica ljubiteljev zborovske glasbe. Koncert, naslovljen Preproste besede, je bil zasnovan kot prerez skozi Simonitijev opus in je nudil vpogled tako v zborovska dela kot samospeve.

Odziv Združenja SAZAS na mnenje ge. Urše Chitrakar z dne 24. 10. 2014

Odgovor Zdurženja SAZAS na članek Urše Chitrakar 'Trgovina za izbrance'

Koncert slovenskih novitet na koncu pustil grenak priokus

Festival Ljubljana v svoji poletni festivalski ponudbi raznolikih glasbenih dogodkov namenja nekaj programskega prostora tudi sodobni glasbeni ustvarjalnosti. Ta prostor je letos zapolnil koncert, ki se je odvil 25. avgusta, z novimi skladbami...

Roger N. Out – Zavezani rock’n’rollu

Če bi koncepte in izrazoslovje, ki veljajo na razvitih glasbenih trgih, prenesli v naše okolje, bi lahko rekli, da je Roger N. Out super skupina rockovskega undergrounda. S tremi člani se je pogovarjal Terens Štader.

Vaje v slogu

Bossa de Novo na tretjem albumu resda ne razočara, a zaradi nekaj ponesrečenih predelav je celostni vtis manj pozitiven, kot bi lahko bil.

Osvajanje in prisvajanje – 55. Jazz festival Ljubljana

Znotraj jazza na eni strani poslušamo godbe, ki v duhu nebrzdane kreativnosti dejansko prodirajo v nove prostore in jih s tem šele sploh ustvarjajo, medtem ko na drugi strani še vedno ostanejo tiste, ki mogoče resda ne prodirajo toliko v neznano,...

Po renčanju grrizliji sedaj tudi grizejo

Ljubljansko-posavski trojec s tretjim albumom ponuja rockovski sunek, s katerim ujame izvrstno ravnotežje med preciznostjo, igrivostjo, humorjem in raznoterimi kitarskimi izročili, ki jih mojstrsko splete v sebi lasten izraz.

Prihajam iz trasha, torej sem trash

Intervju z igralko, glasbenico in performerko Jeleno Rusjan, ki jo na naši glasbeni sceni poznamo kot basistko in pevko skupine TRUS!, bolj gledališko orientirano publiko pa je privlekla z glasbeno predstavo Škrip Inc..

Songov polna ciza

Člani Samih bab so z novo ploščo Dobri možje poglobili družbenokritični sarkazem do stopnje, ki potegne usta v kisel nasmeh.

Izkopana mladost

Švedska založba Ne! Records se je specializirala za (re)izdajanje plošč jugoslovanskega punka in novega vala. Med njenimi izdajami se je znašla tudi zasedba Indust-bag s ploščo Zavržena mladost.

Od pekla do nebes: neusahljive zvočne čarovnije Bratka Bibiča

Bratko Bibič je skupaj z The Madleys in številnimi gosti na pričujoči ploščoi združil svet žive, koncertne izkušnje in studijskega kompozicijskega procesa ... in ustvaril mojstrovino.

Yoko Ono Versus Joko Ono EP

V soboto, 20. 10., je uradno izšel Joko Ono EP, mali album zasedbe Joko Ono. V roke sem ga dobil isti dan ob predstavitvi v vadbenih prostorih benda nekje v Šiški, tam nekje na poti med CUK Kino Šiška ter prostorom in časom, v katerih je na...

Društvo slovenskih skladateljev je predstavilo novo sezono

V sredo, 16. oktobra, je Društvo slovenskih skladateljev – DSS v svojih prostorih na Trgu francoske revolucije 6 predstavilo načrte za sezono 2013/2014.

Muzika za luzerje brez pasuša

Katarina Juvančič v recenziji albumov Daria Marušića in Vruje posluša večkulturno, večglasbeno, a eno samo Istro

Brezmejni orkester

Med briškim gričevjem in rabutanjem fig se je ponovno odvil Brda Contemporary Music Festival ter v dveh dnevih nanizal kuriozno zgodbo takšnih in drugačnih improvizacij, komunikacij in permutacij.

Kdo je ubil ljudsko glasbo?

Ob novih izdajah zgoščenk z ljudskoglasbenim gradivom Katarina Juvančič preizprašuje epistemologijo znanstvenega ukvarjanja z ljudsko glasbo, ki vpliva tako na percepcijo o tem, kaj ljudska glasba je in kaj ni, kot na njeno izvajanje in poslušanje.

Raztezanje in širjenje forme

Na dvojni plošči Stretching Out se Samo Šalamon predstavi s svojim ameriškim in evropskim kvartetom; glasba slednjega poka po šivih od eruptivnosti in vihravosti.

Dokler je alternativa, punt ni mrtev!

Letošnji Kreativni tabor Sajeta je med drugim pokazal, da slovenski izvajalci na velikem odru niso zgolj statisti in številka za zapolnitev domače kvote, temveč da tja spadajo, ravno toliko kot katerikoli tuji zvezdnik!

Samosvoja zvočna poetika

Mladi jazzovski bobnar Andrej (Dre) Hočevar se predstavlja kot vodja tria Motion in Time, ki na istoimenskem prvencu prepriča z osredotočeno in zrelo igro.

Prleški western-billy

Prvenec prleške zasedbe Cyphre Louis udarno združuje prvine psychobillyja in horror filmske estetike, ki se pojita v divjih drncih prvinskega rokenrola s hlapi viskija in divjega zahoda.

Ritem sekcija za sončne dni

V letošnjem letu izdana plošča Amor obalne zasedbe Dance Mamblita je osebna izkaznica s podobno vsebino kot njene pretekle izdaje.

Poletni festivali

Ponujamo vam krajši pregled po bogatem poletnem festivalskem dogajanju v Sloveniji...

54. Jazz festival Ljubljana

V ospredju letošnjega 54. ljubljanskega jazz festivala bo Peter Brötzmann, ki se bo predstavil na kar štirih koncertih ter z razstavo likovnih del. Med 2. in 6. julijem se bodo odvili številni koncerti vodilnih svetovnih in slovenskih jazzerjev....

Rockerska »umazanija«

Slaba tri leta delujoč trio Voodoo Mule se na dolgometražnem prvencu v večji meri potaplja predvsem v sfere stoner rocka.

Glasba in migracije skozi gledališke oči

Pogovarjali smo se z gledališkim režiserjem Maretom Bulcem, avtorjem aktualne in odmevne predstave Gremo vsi!, v kateri se z izbranimi glasbeniki loteva vprašanja migracij.

Mladost na odru Dvorane Union v Mariboru

Med 19. In 21. aprilom je v Mariboru potekalo 12. Mednarodno zborovsko tekmovanje, eno od šestih uglednih tekmovanj za veliko nagrado Evrope. Zmagovalec, švedski zbor Musikgymnasium Chamber Choir iz Stockholma, se bo zanjo prihodnje leto potegoval...

Prvi poskus na platformi Ewok

Pogovarjali smo se z Miho Šajino iz zasedbe Ewok, eno izmed aktualnih zasedb, ki je dobro prevetrila domačo glasbo sceno.

29 ur Druge godbe

Letošnja 29. Druga godba bo potekala v enem samem »zalogaju«, saj bo trajala celih 29 ur med 10. in 11. majem. Deset koncertov na več prizoriščih z začetkom v Križankah in s sklepom v Kinu Šiška.

Zmes raziskovanja in občutka za pesem

Plošča Bad Times For Bedtime Stories je prvenec sveže zasedbe z imenom The Puzzled. Idejni vodja kvarteta je basist in vokalist Tibor Mihelič Syed, ki ga poznamo predvsem kot člana zasedbe Katalena.

Samozavestni fusion

Zasedba Vsemogočni mlin se na prvencu Arbitrarij po svoje loteva zapuščine fusiona in jo primerno aktualizira.

S prvim korakom odločno naprej

Trio Trus! predstavlja prvenec, s katerega odmeva zmes elektronike in organske ritem sekcije s punkovsko hrbtenico, medtem ko nastavljeni zvoki zvenijo od tukaj in nekoč hkrati.

Sramežljivo zadržani elektronski biser

Prvenec elektronskega tria Litošt prinaša svež zvok v domačo elektronsko glasbo, pa čeprav skozenj odzvanja preteklost.

Lirične impro impresije

Italijansko-slovenski Dreiländer Trio, v katerem naše barve zastopa Zlatko Kaučič, ponuja navdihnjen in sugestiven pianistični lirizem, prešpikan z impro vložki.

Skorajšnji premik izven okvira

Zasedba Dežurni krivci je po šestih letih izdala četrto studijsko ploščo, s katero se predstavlja v precej kompaktnejši formi kot doslej.

SLOVENSKI GLASBENI DNEVI – Od slovenskih novitet do zaprašene domače literature

Med 12. in 15. marcem bodo v Ljubljani potekali 28. Slovenski glasbeni dnevi. Pod sloganom Glasba in /za/ oder se bodo na različnih prizoriščih zvrstili koncerti, opera, muzikološki simpozij in glasbeni delavnici za otroke.

Perpetuum Jazzile v jubilejno sezono z novimi ambicijami

Perpetuum Jazzile je na tiskovni konferenci podrobno predstavil dogodke, ki bodo v letu 2013 obeležili 30. obletnico njegovega obstoja.

Glasbeni kolaž nekega obdobja

Vrnitev nekoč priljubljene zasedbe Na lepem prijazni, ki s pomlajeno postavo predstavlja natanko to, po čemer je bila prepoznavna dobra tri desetletja nazaj.

Med legendo in resničnostjo

Recenziramo deljeno izdajo domače zasedbe The Toronto Drug Bust in hrvaške skupine Voodoo Lizards, dve rock'n'roll (z)godbi, združeni na eni plošči.

Nove / stare božične zborovske zgodbe

Recenziramo tri zgoščenke božične glasbe v zborovski izvedbi: Naše božično drevo APZ Tone Tomšič in Slovenskega tolkalnega projekta, Božič s Slovenskim oktetom ter Božična zgodba – Slovenski božič Consortiuma musicuma.

Agregatna stanja čustvovanja

Izkušnje, zbrane v zasedbi Werefox, so skozi prvenec I Am Memory ustvarile eno najbolj svežih plošč sodobnega rocka pri nas.

Wagnerjeva obletnica z Večnim mornarjem

Dr. Ivan Klemenčič se preko kritičnega motrenja uprizoritve Večnega mornarja ob dvestoti obletnici Richarda Wagnerja poglablja v devetindvajsetletni molk o skladatelju.

Operni uspehi

V zadnjem času so slovenski glasbeniki poželi številne mednarodne uspehe na opernih odrih v tujini, med njimi dirigent Marko Letonja, mezzosporanistka Monika Bohinec in sopranistka Bernarda Bobro.

Rock skupina in pika

Pogovor z zasedbo Werefox, ki v sebi združuje izkušene glasbenike na domači sceni sodobnega rocka. Slednjo prevetruje s prvencem I Am Memory.

Thrash na maksimumu

Druga plošča zasedbe Eruption z naslovom Tenses Collide se ponaša s tako dodelano formo thrash metal muzike, kot jo sicer ponujajo bolj zveneča imena.

Istranova skozi zgodbe in godbe

Ob trideseti obletnici izdaje prve plošče zasedbe Istranova smo izkoristili priložnost za pogovor z eno temeljnih domačih skupin v polju folk glasbe, ki se je zavezala predvsem istrskemu ljudskemu izročilu.

Popevke za tople zimske večere

Sredi decembra je ugledal luč sveta in se nastavil poslušalcem v posluh že osmi digitalni plošček projekta Rokerji pojejo pesnike.

Drzni svobodnjaški odkrhki

Kljub dobri kilometrini se saksofonist Cene Resnik šele zdaj pojavlja s prvencem, a se že z njim vpisuje med najdrznejše domače jazzovske ustvarjalce.

Ni formule

Ob 30. obletnici izida albuma Begnagrad so Bratko Bibič in številni z Begnagradom povezani glasbeniki pripravili poseben koncert. O zapuščini Begnagrada se pogovarjamo z Bratkom Bibičem.

Različna tripa

Recenziramo dve krajši plošči (EP-ja) dveh domačih zasedb, Flyspoon in The Canyon Observer, ki se vsaka na svoj način lotevata tvarin težkega rocka.

Nekoč sivina, danes megla

Pogovarjamo se s Petrom Lovšinom ob izdaji njegovega novega album angažiranega naslova in kritičnih sporočil Za spremembo.

Na svoji poti

Pogovor s skladateljico Nino Šenk, ki z nezmanjšano vztrajnostjo snuje nove skladbe in išče nove skladateljske izzive ter zanimive okljuke na svoji začrtani poti.

Temna repeticija

Hideous Illusions je nov studijski izdelek zasedbe Leechfeast, na katerem je moč slišati obilo repeticije v najbolj temni in umazani različici.

Underground iz planinskega raja

S pričujočo ploščo so Tminski madrigalisti postavili spomenik tako sebi kot suverenim ustvarjalcem kot tudi celotni tolminski preporodno-rockerski sceni, ki je v drugi polovici 90-ih let razvila značilen in popolnoma samosvoj »štimung«.

Rokovanje z vzorci

Kvintet Veto iz Nove Gorice na drugi plošči Divina Tragedia pokaže več svojih obrazov in se predstavi kot ambiciozna zasedba znotraj metalsko obarvane hip hop forme.

So zanimive in dolgočasne predstave

Sara Železnik se je pomenila s sopranistko Bernardo Bobro, ki že vrsto let uspešno deluje v tujini.

Festival Maribor v svoji 50. izdaji

Med 5. in 15. 9. bodo na Festivalu Maribor nastopili številni svetovni in slovenski vidni glasbeniki, mdr. Dawn Upshaw, Bernarda Bobro, Viktória Mester in Allan Clayton.

Prisluškujemo trinajsti Documenti

Poročilo s 13. Documente, ki poteka v nemškem Kasslu do 16. septembra, s poudarkom na zvočni umetnosti.

K večjim in tehtnejšim oblikam

Pogovor s skladateljem Vitom Žurajem, ki se vse bolj uveljavlja v tujini, kjer je letos za dve svoji skladbi, Changeover ter Warm up, prejel pomembni nagradi.

Festival Radovljica, 30-tič

V Radovljici letos poteka že 30. festival stare glasbe. Od 4. do 19. 8. bo na lokacijah v Radovljici in Velesovem na sporedu 10 koncertov, izvedeni pa bosta tudi delavnici za pevce in pianiste.

Koncerti v sklopu prireditev Imago Sloveniae od 25. do 30. 7.

Napoved koncertov, ki potekajo po vsej Sloveniji v okviru prireditev Imago Sloveniae ter Poletje v stari Ljubljani. Dogodki od 25. do 30. 7.

Koncerti v sklopu Imaga Sloveniae od 13. do 20. 7.

Napoved koncertov, ki potekajo po vsej Sloveniji v okviru prireditev Imago Sloveniae ter Poletje v stari Ljubljani. Dogodki od 13. do 20. 7.

Avtorsko oblikovanje znanega

Recenzija dveh albumov pretežno inštrumentalnih zasedb, orientalskega Dua Aritmija (Ulica/Street) in jazzovskega Moonlight Sky Tria (Changing Parameters).

Koncerti v sklopu Imaga Sloveniae od 5. do 9. 7.

Napoved koncertov, ki potekajo po vsej Sloveniji v okviru prireditev Imago Sloveniae ter Poletje v stari Ljubljani. Dogodki od 5. do 9. 7.

ČlovekA z bombami na Rock Otočcu

Glasbena predstava ČlovekA z bombami je nastala v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in v sodelovanju z Rock Otočcem, ki poteka od 27. 6. do 1. 7. Na festivalu bodo mdr. nastopili Gogol Bordello, New Young Pony Club ter Kultur Shock.

53. jazz festival Ljubljana

Naš osrednji jazzovski festival je v ospredje tridnevnega dogajanja (28.–30. 6.) postavil trobento. Slišali bomo vrsto trobilcev, mdr. Joeja McPheeja in Petra Evansa, od ostalih nastopajočih pa gre izpostaviti Johna Scofielda, Dee Dee Bridgewater...

Prihodnost klasične glasbe, kakor jo vidijo njeni nosilci

Poročilo s srečanja Classical:Next, ki je potekalo v Münchnu med 30. 5. in 1. 6. 2012, namenjeno pa je bilo vsem, ki se ukvarjajo s klasično glasbo v najširšem pomenu.

Križanke znova v ekstazi

V nabito polnih Križankah je 29. 5. 2012 nastopil Perpetuum Jazzile. Po slišanem in videnem sodeč, je novi dirigent Peder Karlsson v priljubljeni zbor vnesel svežino.

Vsi za enega, eden za vse

Na albumu Halogen Sky, prvencu slovensko-ameriškega benda The Frictions, so vsi štirje člani podrejeni kolektivnemu duhu in v tovariški atmosferi vsak ohranja svoj avtorsko-glasbeni obraz.

Majske ljudske impresije

Recenzija treh novih albumov s samosvojimi predelavami ljudskih pesmi: Katice (Kateritem), Aleš Hadalin (Stoji tam gora Limbarska) in Volk Folk (U prvega).

17. Jazz Cerkno

Letošnji Jazz Cerkno, ki bo potekal med 17. in 19. majem, ponuja 10 koncertov in 5 spremljevalnih dogodkov. Med nastopajočimi sta dve slovensko-mednarodni zasedbi, trio Vanilla Riot in kvartet Doneda / Kocher / Vrhovec-Sambolec / Grom.

28. Druga godba, prvi del

Letošnja Druga godba bo potekala na različnih prizoriščih med 8. in 26. majem, s premorom med 13. in 22. majem. Objavljamo napoved prvega tedna, ko se bodo zvrstili trije koncerti.

Zaskrbljujoča prihodnost glasbene publicistike

Na okrogli mizi o stanju glasbene publicistike in novinarstva pri nas pod naslovom »Naloži in deli z drugimi« so sodelovali tudi člani redakcije revije Odzven. Prisotni so mdr. opozorili na zaskrbljujočo degradacijo poklica glasbenega novinarja.

S topovi na muhe

Marcel Štefančič, jr., v knjigi Teror zgodovine fenomen Laibacha umesti v širši družbeno-politični kontekst. Žal pa o sami glasbi naše mednarodno najprodornejše skupine ni veliko govora.

Besede, zvoki, memoarji

V svojih zadnjih Mnenjih Primož Čučnik piše o svojih sodelovanjih z improvizatorji in o zasedbi Čučnik Pepelnik Grom, ki združuje eksperimentalno glasbo, improvizacijo in poezijo.

Na gori brez širokega razgleda

Kljub nekaterim zanimivim odklonom od pričakovanega se v mnogočem zdi, da zgoščenka z godbami izseljencev in zamejcev ne prinaša jasnega, prevetrenega obzorja.

Vpliv psihedeličnega rocka na umetniško avantgardo

Do 19. 1. 2012 bo v ljubljanski galeriji ŠKUC na ogled razstava High Times, ki poskuša orisati vpliv psihedeličnega rocka na vizualno ustvarjanje v nekdanji Jugoslaviji.

Noben umetnik ne mara, če ga dajo v škatlo

Pred koncertom zasedbe The Walkabouts v Kinu Šiška 16. 1. smo se pogovorili z njenim frontmanom Chrisom Eckmanom, ki se je razgovoril o grungeu, cinematičnosti, Avstraliji in produciranju albumov.

dvatisoč11 s šestimi udarnimi bandi

V Gala Hali se bo 22. 12. zvrstilo šest vidnejših domačih bandov, ki so po mnenju ekipe Specialke tako ali drugače obeležili letošnje leto: ŠKM banda, Werefox, Čao Portorož, Nina Bulatovix, The Canyon Observer, Joko Ono.

Imamo dobro glasbo 2011

V Kinu Šiška so s tiskovno konferenco in promocijskim koncertom treh izvajalcev predstavili letošnjo bero razpisa Imamo dobro glasbo Vala 202.

Baladni ulovi lovcev sreče

Pogovor z Marjanom Bonetom, pevcem samosvoje ptujske zasedbe KvinTon, ki je nedavno v sodelovanju s pesnikom Borutom Gombačem objavila album Balade na bledečih tleh.

Kompilacija Etno Slovenia 2011

Po jazzovski kompilaciji je SIGIC sedaj predstavil še dvojno zgoščenko Etno Slovenia 2011, ki jo bo mdr. predstavil na Womexu.

Raziskovanje (nove) forme na dolge proge

Že skoraj 25 let delujoča zasedba Lolita – tokrat kot kvartet – na novem, koncertnem albumu Arcnije iz Gromke prevprašuje in dokazuje svojo formo.

Pristno in povsem neodvisno

Železniška punk skupina Trifor60, ki vleče korenine iz banda Sodn' dan, se na prvencu družbenih krivic loteva z jezno mešanico punka in metala.

Stalnica je, da se stalno spreminja

Z jedrom zasedbe Lolita, Primožem Simončičem in Iztokom Vidmarjem, smo se mdr. pomenili o novi plošči Arcnije iz Gromke, spremembah v zasedbi in Lolitinih bobnarjih.

Živa vez preteklosti s sodobnostjo

Kultni mariborski skupini Center za dehumanizacijo se je na albumu Zrcalo dehumanizacije s svojimi predelavami poklonilo kar petindvajsetih zasedb, od hardcorovcev in punkerjev do kantavtorjev.

Broken.Heart.Collector

Dunajska Kranjčanka Maja Osojnik se bo tokrat predstavila z eksperimentalnim rockovskim bandom, v katerem poje, igra na basovsko flavto ter upravlja z zvočnimi objekti.

V letu hip hopa

Na platna kinodvoran prihaja drugi letošnji in drugi sploh (!) dokumentarni film o zgodovini slovenske hiphoperske in raperske scene. Od 15. 9. v ljubljanskem Kinodvoru ter nato še v drugih domačih art kinih.

Skakati čez vodo, kjer je most

S ploščo Terezijanske so se Same babe prav nič plašljivo postavili v vrsto slovenskih skupin, ki iščejo popoln brizganec iz samih žlahtnih substratov: bardovstva, ljudskosti, folk rocka, tradicije, bluesa ...

Kitare vračajo udarec!

Pump Down!!!, četrti album Moveknowledgment, naj bi pomenil zasuk v synth-post-rockerske vode, a se je v resnici izkazal za kitarsko zvočno bombo premišljene in dosledne produkcije ter urejenih, a hrupnih aranžmajev.

Ozvočena Stara Ljubljana

Pestro tridnevno dogajanje festivala Noči v Stari Ljubljani je ponudilo poučen vpogled v stanje domače (in deloma tudi tuje) etno in jazz glasbe.

Sem bolj slab piarovec

Kantavtor Leon Matek govori o svojem novem albumu Most, o multikulturnosti, o orientalskem glasbilu saz, rocku in ljudski godbi.

Poletni glasbeni festivali po Evropi

Pregled glavnih festivalih klasične glasbe po Evropi - od BBC Proms in Salzburžkega festivala do opernih v Byreuthu in Veroni.

Jazz z zanosom

Poročilo z 52. jazz festivala Ljubljana, ki je v štirih dneh ponudil širok spekter jazzovskih glasb ter spodoben pregled domačega ustvarjanja.

Jamračev nikoli nisem prenašala

Maja Osojnik, na Dunaju živeča Kranjčanka, je dejavna v številnih zvrsteh: od stare glasbe prek jazza in etna do noisa in improvizacije. Na letošnji Sajeti se bo predstavila z bandom Broken Heart Collector.

Tja, kamor spadam

V četrtem in zadnjem nadaljevanju v rubriki Mnenja Bogdana Herman piše o svojih glasbenih sodelavcih in prijateljih.

Življenja slovenske ljudske pesmi

V tretjem nadaljevanju svojih Mnenj se Bogdana Herman dotika različnih načinov interpretiranja ljudske glasbe.

Ljudske + narodne = narodove

V drugih Mnenjih pevka Bogdana Herman premišljuje o ljudskih in narodnih pesmih nekoč in zdaj, o tem, kaj so te pesmi pomenile nekoč in kaj pomenijo danes …

Dišalo je po jazzu

V času številnih slovenskih jazzovskih festivalov (za nami je Jazz Cerkno, čakajo pa nas Džjezz, Smartfest, Jazzlent, Ljubljanski jazz festival, MareziJazz idr.) objavljamo esej Ane Kajzer o začetkih slovenskega jazza.

Muzika, ljubezen

V junijskih Mnenjih se prvič predstavlja pevka Bogdana Herman, ki v svojevrstnem dnevniškem zapisu obišče številne glasbene trenutke in utrinke ter misli, ki soustvarjajo njeno glasbeno življenje.

Kje je slovenski jazz?

Kompilacija Jazz Slovenia 2011 predstavlja prerez slovenskega sodobnega jazza in nas sooča z vprašanjem njegove specifičnosti.

Na sredini se vse odpre

Pred Odzvenovim mikrofonom se je znašel Tomi Meglič iz Siddharte, ki je pred velikim koncertom na stožiškem stadionu, na katerem bodo posneli koncertni album in DVD z novimi skladbami, spregovoril o začetkih, imenu zasedbe, besedilih, politiki ...

Moč ljudem (Power to the People)

V svojem zadnjem zapisu v rubriki Mnenja Ksenija Jus piše o Ženskem pevskem zboru Kombinat (katerega članica je), ki poje pesmi upora z vsega sveta.

Ljudsko. Subverzivno. Katalensko.

Ob izidu pete plošče skupine Katalena, ki orje po nevarnih, vmesnih, čarovniških svetovih in v marsičem prestopa meje ljudskega, razmišljamo ne le o Noči čarovnic, ampak tudi o moči prevratništva v (ljudski) glasbi.

Razpoloženi očak, urni mladci

Izjemen nastop »očeta« etiopskega jazza Mulatuja Astatkeja, ki je z veliko mlajšimi glasbeniki uprizoril lekcijo iz jazzovske zgodovine ter ubrane in vznesene medigre.

Popevka ali pop pevka?

Ob nedavnem novem poglavju festivala EMA ter zmagovalni skladbi, ki je navdušila predvsem izvajalsko, podaja Matej Krajnc zgoščen pregled razvoja slovenske zabavne glasbe – od predvojnega jazza prek zlatih let popevke in kantavtorstva do današnjih...

Današnje popevke so malo bolj »groovy«

Pogovor z Majo Keuc, ki je s pesmijo Vanilija prepričala žirijo in nato še gledalce letošnje Eme: o novi in stari popevki, naši in tuji sceni, jazzu, gospelu ...

Steven Severin in Pesnikova kri

Steven Severin (ex-Siouxie and the Banshees) bo v živo spremljal nemo filmsko klasiko režiserja in pesnika Jeana Cocteauja iz leta 1930, Pesnikovo kri.

Levo in desno od šansona

Pogovor z Matevžem Goršičem, članom skupine Tuned Fish – Uglašena riba, ki je na Festivalu slovenskega šansona 2010 slavila s skladbo Magnolija.

Bumfest 2011

Že peto leto zapored je v Žalcu potekal tolkalni festival BUMfest, ki je v štirih razprodanih dneh ponudil široko paleto slogov in inovativnih tehnik - od plesa v coklah do tepeža z glasbenimi cevmi.

Aktualno

Kantavtorske kvante: soočenje boemov Breclja in Blaškovića

Gre za drugi koncert v ciklu glasbenih duelov, kjer so si organizatorji za cilj zadali na duhovit, zabaven in predvsem drugačen način predstaviti dela slovenskih glasbeno-pesniških ustvarjalcev. Asociacije na znameniti

Rock ob Sotli - Rock ob žici

Razpravljalo se bo o pomembnosti Kluba Metulj v regiji, o njegovem prepoznavanju s strani občinskih, turističnih in drugih organizacij ter tudi medijev, o klubskih prostorih na ruralnih območjih nasploh ter o njihovih načinih delovanja. Eden...

Do 10. novembra so odprte prijave glasbenikov za Jazzahead 2016!

Jazzahead je mednarodno srečanje profesionalcev s področja jazzovske glasbe, ki se vsakoletno odvija v Bremnu. Združuje konferenčni del ter festivalski showcase...

Na Festivalu Maribor letos v ospredju ŽENSKA

Od muze do ustvarjalke, od ljubice do matere, od svetnice do zapeljivke, od grozeče mitske pošasti do zaščitnice in zavetnice krhkih umetniških duš – motiv ženske bo odseval v vseh festivalskih dogodkih.  Letos bo na...

Jazz Punt Big Band pometel s konkurenco na Češkem

V Českih Kamenicah so imeli dva nastopa - tekmovalni nastop v dolžini 20 minut (Kulturni dom Česká Kamenice) in koncert na glavnem trgu. Predstavili so se s programom "A Tribute to The Beatles". V kategoriji big...

Skladatelj Darijan Božič je prejemnik letošnje nagrade Marjana Kozine

Po podelitvi bo tudi razgovor z nagrajencem in člani DSS. Vabljeni, da si več o skladatelju in njegovem delu preberete v

Noč slovenskih skladateljev

Na Noči slovenskih skladateljev se lahko s svojimi novitetami predstavljajo prav vsi člani in članice DSS, tokrat bodo to Blaženka Arnič Lemež, Imer Traja Brizani, Igor Dekleva, Pavel...

31. Mednarodni mladinski pevski festival Celje

Pretekli vikend je minil v znamenju mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus v Mariboru, kjer je slavil ameriški zbor East Carolina University Chamber Singers, oči zborovske javnosti pa so že uprte v Mladinski pevski...

Članstvo v SIGICu

S tem je povezano tudi navezovanje močnejših stikov s ponudniki glasbenih vsebin in glasbenih publikacij ter njihova ponudba po nižjih cenah za člane našega društva. Dogovori so že prinesli konkretne...

Obvestilo članom SIGIC - prevzem članskih kartic

Z namenom, da članom SIGIC pripomoremo k večji vpetosti v domač glasbeni prostor in hkrati povečamo prepoznavnost naše organizacije, smo natisnili članske kartice. 

Music Theatre NOW

Dela ne smejo biti starejša od dveh let (izvedba po poletju 2012). Člani žirije: Brett Bailey (theatre director, South Africa), Guy Coolen (Muziektheater Transparant, Belgium / Rotterdam Opera Days, The Netherlands), Sara Joan Fang...

Jazz, blues in soul glasba Uroša Perića z gosti na Ljubljanskem gradu

Pevec in pianist, interpret skladb starega jazza, soula in bluesa Uroš Perić bo med februarjem in majem nastopil z gosti in ob spremljavi njegove zasedbe The Bluenote Quartet. Oder bo delil z različnimi glasbeniki med...

Začenja se glasbeni cikel Mladi virtuozi

Kot prvi bosta ob spremljavi finskega pianista Ukija Ovaskainena nastopili srbski glasbenici: violončelistka Irena Josifoska in violinistka Una Stanić. V prvem delu koncerta se bo z deli Beethovna,...

Podeljene so bile letošnje "kante"

V četrtek 22. avgusta se je odvil tekmovalni del 12. KANTfesta International. Na njem so nastopili kantavtorji po izboru selektorjev v tekmi za Zlato, Srebrno in Bronasto kanto festivala.  Sedem mladih, še neuveljavljenih...

Operni pevki Monika Bohinec in Bernarda Bobro nastopata na Bregenškem festivalu in v münchenskem Državnem gledališču

Lansko leto je Bohinčeva pod vodstvom italijanskega dirigenta Danielea Gattija nastopila na prestižnem...

Slovenska filharmonija v novo sezono brez kadrovskih sprememb

Program Orkestra SF za abonmajsko sezono 2014/2015 je tokrat prvič pripravila...

Urban Stanič na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki drugi

Tekmovanje vsako leto poteka pod okriljem Evropske zveze radijskih postaj, katere članica je tudi RTV Slovenija. Januarja letos je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija pripravilo slovenski izbor za Evropskega mladega...

Jubilejni Festival flavtistov Slovenije

Festival flavtistov Slovenije sodi med redke tovrstne dogodke ne le v evropskem, pač pa tudi svetovnem merilu. Tako v konceptualnem kot tudi kakovostnem oziru se uvršča med najvidnejše festivale v Evropi, o čemer...

Tekmovanje Svirél znova na gradu Štanjel od 28.3. - 13.4.2014

Finančni nagradni sklad nastaja v sodelovanju z osmimi Severno Primorskimi občinami (Komen, Sežana, Hrpelje-Kozina, Divača, Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko), ki prispevajo finančni vložek za nagrajevanje...

Letošnji prejemnik Prešernove nagrade je tudi skladatelj Pavle Merkù

Ob pisatelju vladimirju Kavčiču bo letošnji lavreat tudi akademik Pavle Merkù - skladatelj, etnomuzikolog, slovenist in etimolog. Njegovo etnografsko...

Raziskovalni projekt o zborovskem petju v Evropski uniji

Projekt, ki poteka v okviru projekta VOICE, koordinira ga Evropska zborovska zveza – Europa Cantat, financira pa Evropska unija, je prvi tovrstni projekt v Evropi. Poznavanje podatkov, ki jih bodo prikazali...

8. mednarodno tekmovanje komornih glasbenikov "Cameristi dell'Alpe Adria", Udine

Namenjeno je glasbenim institucijam držav članic Alpe-Adria področja: konservatorijem, akademijam, zasebnim in javnim univerzam, visokošolskim glasbenim ustanovam ter zasebnim in javnim glasbenim šolam. Sodelujejo...

1. Lipovškova nagrada v roke MD7

Društvo slovenskih skladateljev je 20.11.2013 podelilo 1. Lipovškovo nagrado, ki je strokovno priznanje izvajalcem ali...

Redno letno srečanje in generalna skupščina Iamic 8. - 13. 11. 2013

Predstavniki  Iamic – Mednarodne zveze glasbenoinformacijskih centrov so se letos srečali v organizaciji in ob sodelovanju slovaškega  in avtrijskega glasbenega centra. Na srečanju je bil tudi Sigic....

Predihano 2013/14

Prvi dogodek bo že konec oktobra, ko bo Cankarjev dom ponovno gostil Experimental studio SWR iz Freiburga. Glasbeniki bodo nastopili s slovenskima umetnikoma, akordeonistom Luko...

Sodobne slovenske skladbe na Salzburškem festivalu

Pod taktirko nemškega dirigenta in skladatelja Matthiasa Pintscherja je ansambel Scharoun (člani Berlinskih filharmonikov) izvedel intenzivni 4-urni koncert sodobne glasbe iz niza koncertov

Pravni delavnici za glasbenike pod vodstvom Urše Chitrakar

VSEBINA DELAVNIC 1. delavnica: Osnove avtorskega prava za glasbenike, četrtek, 16. 5. 2013, ob 17.00 Udeleženci delavnice bodo izvedeli, katere pravice pripadajo avtorjem, izvajalcem in...

Sigicevi pravni delavnici za glasbenike

SIGIC bo v mesecu maju organiziral dve delavnici, ki se bosta ukvarjali s pravno problematiko delovanja glasbenikov. Na delavnicah bo odvetnica Urša Chitrakar, ki pri svojem delu pogosto...

SVIRÉL 2013

Cilj tekmovanja Svirél je poleg solističnega in komornega igranja, izmenjave izkušenj med mladimi glasbeniki, spodbujanja mladih za nadaljnje glasbeno izobraževanje in iskanja nadarjenih mladih glasbenikov tudi promocija...

21. marca bo tudi v Sloveniji zaživel prvi Evropski dan stare glasbe

S koncerti, konferencami in ostalimi prireditvami, ki se bodo simultano dogajale po celotnem kontinentu, bo ta dan živi spomenik evropski dediščini stare glasbe, ki bo tovrstno glasbo skušal približati širšemu občinstvu. 21. marec sovpada z...

Orkester Slovenske filharmonije se podaja na evropsko turnejo

Zasedba mednarodno uveljavljenih pevcev in naših mladih pevskih upov z orkestrom SF pod vodstvom Emmanuela Villauma je pripravila enodejanko Jolanta v koncertni obliki. Anna Netrebko je zasedla osrednjo vlogo Jolante, slepe kraljeve hčere, ob...

Simpozij o delu in življenju Bojana Adamiča in koncertno dogajanje ob stoti obletnici njegovega rojstva

V soboto, 27. 10., in nedeljo, 28. 10., se bodo v Mariboru zvrstili  simpozij ob stoti obletnici rojstva Bojana Adamiča, otvoritev razstave Zven maske in Metla za mojstra, predstavitve Rekviema za pihalni orkester in solista Bojana Adamiča,...

V Ljubljani poteka 5. atelje za mlade direktorje festivalov

Udeleženci so se pridružili mreži alumnov Ateljeja, ki jo sestavlja 140 vodij festivalov iz 38 držav. Atelje za mlade direktorje festivalov pod geslom »Resnična vloga festivala je pomagati umetnikom, da si upajo...

Prvo mednarodno solopevsko tekmovanje Hugo Wolf

Prvi krog tekmovanja se je pričel danes, drugi bo jutri ob 17. uri, finale in podelitev nagrad pa v sredo od 18. ure dalje. Na razpis se je prijavilo 27 pevcev in pevk. 14 jih bodo spremljali lastni pianisti, ostale pa pianist Vladimir...

Purpur - European Sound Interchange

Za projekt so organizatorji v prijavi za evropska sredstva še posebej izpostavili dimenzijo stare glasbe. Tako se Ars Ramovš projektu Purpur pridružuje na dveh področjih. Izobraževalni del so povezali z mojstrskimi tečaji Musica Locopolitana...

Noči v Stari Ljubljani 2012 - Harmonika drugače

Festival že od leta 1986 slovenski in tuji publiki ponuja kvalitetne glasbene vsebine. Danes so organizatorji na tiskovni konferenci predstavili program, ki ima letos v središču priljubljen evropski inštrument - harmoniko, ki ga bodo...

Znana zmagovalca video delavnice STG 2012

V sklopu Slovenskega tedna glasbe je potekala tudi video delavnica, namenjena glasbenikom, potencialnim režiserjem, vizualnim ustvarjalcem, animatorjem, slikarjem, študentom, širši javnosti – skratka vsem, ki si želijo ustvarjati v svetu...

Zmagovalec včerajšnjega tekmovanja slovenskih godb je pihalni orkester Krka

Zmagovalca je izbrala petčlanska mednarodna strokovna žirija v sestavi Pieter Jansen (Nizozemska), Lovrenc Arnič (Slovenija), Marko Munih (Slovenija), Henrie Adams (Španija) in Alex Schillings (Nizozemska). Na najzahtevnejšem godbeniškem...

Kulturni praznik

Največ glasbenih dogodkov ob kulturnem prazniku se bo letos odvilo v prestolnici. Ob državni proslavi, ki bo 7. februarja, je Zveza kulturnih društev Ljubljana pripravila projekt

6. Mednarodna delavnica za mlade skladatelje

Mednarodno srečanje mladih skladateljev je zdaj že tradicionalno, saj bo letos potekalo šestič. Srečanja je uvedel skladatelj Andris Dzenītis s kolegi. Prva tri srečanja so potekala v vasici Dundaga, letos pa bo srečanje že tretje leto v...

Letna konferenca Mednarodnega združenja glasbenoinformacijskih centrov – IAMIC

Konec septembra so se na Poljskem na redni letni konferenci zbrali predstavniki svetovnih glasbenoinformacijskih centrov, združeni v zvezo IAMIC (International Association of Music...

6. mednarodno jazz tekmovanje

6. Mednarodno jazz tekmovanje v Bukarešti organizira jmEvents.ro in bo potekalo med 12. in 19. majem 2012, namenjeno pa je inštrumentalnim, vokalno-inštrumentalnim in...

Eva Hren in Sladcore

Zasedba: Eva Hren (vokal, kitara), Marko Boh (klaviature), Marko Gregorič (kontrabas), Blaž Grm (bobni) Eva Hren in

Kantavtorske kvante: soočenje boemov Breclja in Blaškovića

Gre za drugi koncert v ciklu glasbenih duelov, kjer so si organizatorji za cilj zadali na duhovit, zabaven in predvsem drugačen način predstaviti dela slovenskih glasbeno-pesniških ustvarjalcev. Asociacije na znameniti

Rock ob Sotli - Rock ob žici

Razpravljalo se bo o pomembnosti Kluba Metulj v regiji, o njegovem prepoznavanju s strani občinskih, turističnih in drugih organizacij ter tudi medijev, o klubskih prostorih na ruralnih območjih nasploh ter o njihovih načinih delovanja. Eden...

Do 10. novembra so odprte prijave glasbenikov za Jazzahead 2016!

Jazzahead je mednarodno srečanje profesionalcev s področja jazzovske glasbe, ki se vsakoletno odvija v Bremnu. Združuje konferenčni del ter festivalski showcase...

Na Festivalu Maribor letos v ospredju ŽENSKA

Od muze do ustvarjalke, od ljubice do matere, od svetnice do zapeljivke, od grozeče mitske pošasti do zaščitnice in zavetnice krhkih umetniških duš – motiv ženske bo odseval v vseh festivalskih dogodkih.  Letos bo na...

Jazz Punt Big Band pometel s konkurenco na Češkem

V Českih Kamenicah so imeli dva nastopa - tekmovalni nastop v dolžini 20 minut (Kulturni dom Česká Kamenice) in koncert na glavnem trgu. Predstavili so se s programom "A Tribute to The Beatles". V kategoriji big...

Skladatelj Darijan Božič je prejemnik letošnje nagrade Marjana Kozine

Po podelitvi bo tudi razgovor z nagrajencem in člani DSS. Vabljeni, da si več o skladatelju in njegovem delu preberete v

Noč slovenskih skladateljev

Na Noči slovenskih skladateljev se lahko s svojimi novitetami predstavljajo prav vsi člani in članice DSS, tokrat bodo to Blaženka Arnič Lemež, Imer Traja Brizani, Igor Dekleva, Pavel...

31. Mednarodni mladinski pevski festival Celje

Pretekli vikend je minil v znamenju mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus v Mariboru, kjer je slavil ameriški zbor East Carolina University Chamber Singers, oči zborovske javnosti pa so že uprte v Mladinski pevski...

Članstvo v SIGICu

S tem je povezano tudi navezovanje močnejših stikov s ponudniki glasbenih vsebin in glasbenih publikacij ter njihova ponudba po nižjih cenah za člane našega društva. Dogovori so že prinesli konkretne...

Obvestilo članom SIGIC - prevzem članskih kartic

Z namenom, da članom SIGIC pripomoremo k večji vpetosti v domač glasbeni prostor in hkrati povečamo prepoznavnost naše organizacije, smo natisnili članske kartice. 

Music Theatre NOW

Dela ne smejo biti starejša od dveh let (izvedba po poletju 2012). Člani žirije: Brett Bailey (theatre director, South Africa), Guy Coolen (Muziektheater Transparant, Belgium / Rotterdam Opera Days, The Netherlands), Sara Joan Fang...

Jazz, blues in soul glasba Uroša Perića z gosti na Ljubljanskem gradu

Pevec in pianist, interpret skladb starega jazza, soula in bluesa Uroš Perić bo med februarjem in majem nastopil z gosti in ob spremljavi njegove zasedbe The Bluenote Quartet. Oder bo delil z različnimi glasbeniki med...

Začenja se glasbeni cikel Mladi virtuozi

Kot prvi bosta ob spremljavi finskega pianista Ukija Ovaskainena nastopili srbski glasbenici: violončelistka Irena Josifoska in violinistka Una Stanić. V prvem delu koncerta se bo z deli Beethovna,...

Podeljene so bile letošnje "kante"

V četrtek 22. avgusta se je odvil tekmovalni del 12. KANTfesta International. Na njem so nastopili kantavtorji po izboru selektorjev v tekmi za Zlato, Srebrno in Bronasto kanto festivala.  Sedem mladih, še neuveljavljenih...

Operni pevki Monika Bohinec in Bernarda Bobro nastopata na Bregenškem festivalu in v münchenskem Državnem gledališču

Lansko leto je Bohinčeva pod vodstvom italijanskega dirigenta Danielea Gattija nastopila na prestižnem...

Slovenska filharmonija v novo sezono brez kadrovskih sprememb

Program Orkestra SF za abonmajsko sezono 2014/2015 je tokrat prvič pripravila...

Urban Stanič na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki drugi

Tekmovanje vsako leto poteka pod okriljem Evropske zveze radijskih postaj, katere članica je tudi RTV Slovenija. Januarja letos je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija pripravilo slovenski izbor za Evropskega mladega...

Jubilejni Festival flavtistov Slovenije

Festival flavtistov Slovenije sodi med redke tovrstne dogodke ne le v evropskem, pač pa tudi svetovnem merilu. Tako v konceptualnem kot tudi kakovostnem oziru se uvršča med najvidnejše festivale v Evropi, o čemer...

Tekmovanje Svirél znova na gradu Štanjel od 28.3. - 13.4.2014

Finančni nagradni sklad nastaja v sodelovanju z osmimi Severno Primorskimi občinami (Komen, Sežana, Hrpelje-Kozina, Divača, Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko), ki prispevajo finančni vložek za nagrajevanje...

Letošnji prejemnik Prešernove nagrade je tudi skladatelj Pavle Merkù

Ob pisatelju vladimirju Kavčiču bo letošnji lavreat tudi akademik Pavle Merkù - skladatelj, etnomuzikolog, slovenist in etimolog. Njegovo etnografsko...

Raziskovalni projekt o zborovskem petju v Evropski uniji

Projekt, ki poteka v okviru projekta VOICE, koordinira ga Evropska zborovska zveza – Europa Cantat, financira pa Evropska unija, je prvi tovrstni projekt v Evropi. Poznavanje podatkov, ki jih bodo prikazali...

8. mednarodno tekmovanje komornih glasbenikov "Cameristi dell'Alpe Adria", Udine

Namenjeno je glasbenim institucijam držav članic Alpe-Adria področja: konservatorijem, akademijam, zasebnim in javnim univerzam, visokošolskim glasbenim ustanovam ter zasebnim in javnim glasbenim šolam. Sodelujejo...

1. Lipovškova nagrada v roke MD7

Društvo slovenskih skladateljev je 20.11.2013 podelilo 1. Lipovškovo nagrado, ki je strokovno priznanje izvajalcem ali...

Redno letno srečanje in generalna skupščina Iamic 8. - 13. 11. 2013

Predstavniki  Iamic – Mednarodne zveze glasbenoinformacijskih centrov so se letos srečali v organizaciji in ob sodelovanju slovaškega  in avtrijskega glasbenega centra. Na srečanju je bil tudi Sigic....

Predihano 2013/14

Prvi dogodek bo že konec oktobra, ko bo Cankarjev dom ponovno gostil Experimental studio SWR iz Freiburga. Glasbeniki bodo nastopili s slovenskima umetnikoma, akordeonistom Luko...

Sodobne slovenske skladbe na Salzburškem festivalu

Pod taktirko nemškega dirigenta in skladatelja Matthiasa Pintscherja je ansambel Scharoun (člani Berlinskih filharmonikov) izvedel intenzivni 4-urni koncert sodobne glasbe iz niza koncertov

Pravni delavnici za glasbenike pod vodstvom Urše Chitrakar

VSEBINA DELAVNIC 1. delavnica: Osnove avtorskega prava za glasbenike, četrtek, 16. 5. 2013, ob 17.00 Udeleženci delavnice bodo izvedeli, katere pravice pripadajo avtorjem, izvajalcem in...

Sigicevi pravni delavnici za glasbenike

SIGIC bo v mesecu maju organiziral dve delavnici, ki se bosta ukvarjali s pravno problematiko delovanja glasbenikov. Na delavnicah bo odvetnica Urša Chitrakar, ki pri svojem delu pogosto...

SVIRÉL 2013

Cilj tekmovanja Svirél je poleg solističnega in komornega igranja, izmenjave izkušenj med mladimi glasbeniki, spodbujanja mladih za nadaljnje glasbeno izobraževanje in iskanja nadarjenih mladih glasbenikov tudi promocija...

21. marca bo tudi v Sloveniji zaživel prvi Evropski dan stare glasbe

S koncerti, konferencami in ostalimi prireditvami, ki se bodo simultano dogajale po celotnem kontinentu, bo ta dan živi spomenik evropski dediščini stare glasbe, ki bo tovrstno glasbo skušal približati širšemu občinstvu. 21. marec sovpada z...

Orkester Slovenske filharmonije se podaja na evropsko turnejo

Zasedba mednarodno uveljavljenih pevcev in naših mladih pevskih upov z orkestrom SF pod vodstvom Emmanuela Villauma je pripravila enodejanko Jolanta v koncertni obliki. Anna Netrebko je zasedla osrednjo vlogo Jolante, slepe kraljeve hčere, ob...

Simpozij o delu in življenju Bojana Adamiča in koncertno dogajanje ob stoti obletnici njegovega rojstva

V soboto, 27. 10., in nedeljo, 28. 10., se bodo v Mariboru zvrstili  simpozij ob stoti obletnici rojstva Bojana Adamiča, otvoritev razstave Zven maske in Metla za mojstra, predstavitve Rekviema za pihalni orkester in solista Bojana Adamiča,...

V Ljubljani poteka 5. atelje za mlade direktorje festivalov

Udeleženci so se pridružili mreži alumnov Ateljeja, ki jo sestavlja 140 vodij festivalov iz 38 držav. Atelje za mlade direktorje festivalov pod geslom »Resnična vloga festivala je pomagati umetnikom, da si upajo...

Prvo mednarodno solopevsko tekmovanje Hugo Wolf

Prvi krog tekmovanja se je pričel danes, drugi bo jutri ob 17. uri, finale in podelitev nagrad pa v sredo od 18. ure dalje. Na razpis se je prijavilo 27 pevcev in pevk. 14 jih bodo spremljali lastni pianisti, ostale pa pianist Vladimir...

Purpur - European Sound Interchange

Za projekt so organizatorji v prijavi za evropska sredstva še posebej izpostavili dimenzijo stare glasbe. Tako se Ars Ramovš projektu Purpur pridružuje na dveh področjih. Izobraževalni del so povezali z mojstrskimi tečaji Musica Locopolitana...

Noči v Stari Ljubljani 2012 - Harmonika drugače

Festival že od leta 1986 slovenski in tuji publiki ponuja kvalitetne glasbene vsebine. Danes so organizatorji na tiskovni konferenci predstavili program, ki ima letos v središču priljubljen evropski inštrument - harmoniko, ki ga bodo...

Znana zmagovalca video delavnice STG 2012

V sklopu Slovenskega tedna glasbe je potekala tudi video delavnica, namenjena glasbenikom, potencialnim režiserjem, vizualnim ustvarjalcem, animatorjem, slikarjem, študentom, širši javnosti – skratka vsem, ki si želijo ustvarjati v svetu...

Zmagovalec včerajšnjega tekmovanja slovenskih godb je pihalni orkester Krka

Zmagovalca je izbrala petčlanska mednarodna strokovna žirija v sestavi Pieter Jansen (Nizozemska), Lovrenc Arnič (Slovenija), Marko Munih (Slovenija), Henrie Adams (Španija) in Alex Schillings (Nizozemska). Na najzahtevnejšem godbeniškem...

Kulturni praznik

Največ glasbenih dogodkov ob kulturnem prazniku se bo letos odvilo v prestolnici. Ob državni proslavi, ki bo 7. februarja, je Zveza kulturnih društev Ljubljana pripravila projekt

6. Mednarodna delavnica za mlade skladatelje

Mednarodno srečanje mladih skladateljev je zdaj že tradicionalno, saj bo letos potekalo šestič. Srečanja je uvedel skladatelj Andris Dzenītis s kolegi. Prva tri srečanja so potekala v vasici Dundaga, letos pa bo srečanje že tretje leto v...

Letna konferenca Mednarodnega združenja glasbenoinformacijskih centrov – IAMIC

Konec septembra so se na Poljskem na redni letni konferenci zbrali predstavniki svetovnih glasbenoinformacijskih centrov, združeni v zvezo IAMIC (International Association of Music...

6. mednarodno jazz tekmovanje

6. Mednarodno jazz tekmovanje v Bukarešti organizira jmEvents.ro in bo potekalo med 12. in 19. majem 2012, namenjeno pa je inštrumentalnim, vokalno-inštrumentalnim in...

Eva Hren in Sladcore

Zasedba: Eva Hren (vokal, kitara), Marko Boh (klaviature), Marko Gregorič (kontrabas), Blaž Grm (bobni) Eva Hren in

Sigic

Člani SIGIC

 Člani SIGIC dne 1.1.2013 AHAČIČ Karlo ARNIČ...

Projekti v letu 2004

  ZAČETEK DELOVANJA SLOVENSKEGA GLASBENOINFORMACIJSKEGA CENTRA 14. december 2004, Trg francoske revolucije, Ljubljana 14. decembra 2004 je Slovenski glasbenoinformacijski center (SIGIC) uradno...

Projekti v letu 2009

  GLASBENI SEJEM V FRANKFURTU 1. –...

Projekti v letu 2012

ODZVEN 2011 januar 2012, Ljubljana Ob prvi...

MILK DRINKERS

electro / dance-punk Če iščete mladca, ki bosta prevetrila elektronsko...

KILL KENNY

alternative rock Kvartet Kill Kenny je v kratkem času postal poosebljenje...

IT'S EVERYONE ELSE

noise industrial hardcore synth pop Duet It's Everyone Else je hrupno...

THE TORONTO DRUG BUST

rock 'n' roll / indie Tako je. Ni le rock 'n' roll. Je...

COMA STEREO

space rock / post-punk / ambiental rock »To je ena tistih domačih zasedb,...

NEW WAVE SYRIA

electronic / lo-fi / circuit-bent / pop Urša Golob in Rok Pezdirc...

N'TOKO

hip-hop / electro N'toko je nedvomno prvi jezik in usta slovenskega hip-hopa. Nase...

WEREFOX

alternative rock Skupina Werefox se je v kratkem času svojega delovanja hitro...

Jazz

Jazz z nadihom svetovljanskosti Mario Batelić Jazz ima na Slovenskem dolgo zgodovino, ki sega v 20. leta preteklega stoletja. Že res, da se današnje živahno, slogovno razvejano in mednarodno...

Etno / world music

Ko zaigra svet Katarina Juvančič Sodobna slovenska glasba, ki črpa iz bogatega vodnjaka glasbenih tradicij s svojega dvorišča ali od daleč (pa naj ji pravimo folk, sodobni folk,...

Rock

Rokenrol iz vsakega slovenskega kraja Igor Bašin Rock glasba, nekoč glasba mladih in za mlade, ima v polpretekli zgodovini Slovenije pomembno mesto kulturne prebuditeljice, ki je s svojo...

Pravne delavnice

Urša Chitrakar  Zapisi so nastali na podlagi predavanj mag. Urše Chitrakar v sklopu SIGICevih pravnih delavnic za glasbenike, ki so maja 2013 in maja 2014 potekale v Trubarjevi hiši literature v...