Nalaganje nastavitev


Akademija za glasbo je obelodanila svoje koncertne načrte za letošnje leto

sreda, 20. januar 2016

Na novinarski konferenci sta koncertno sezono predstavila dekan AG Andrej Grafenauer in prodekan za umetniško dejavnost Matjaž Drevenšek.

Akademija za glasbo je edina slovenska visokošolska institucija na področju glasbene umetnosti. Na njej danes študira okoli 500 študentov, nekdanji diplomanti pa so člani vseh slovenskih profesionalnih orkestrov, pa tudi najprestižnejših svetovnih ansamblov, kakršna sta orkester Berlinske filharmonije in Dunajski filharmoniki.

V letošnjem koncertnem letu se bodo študenti predstavili na skoraj 150 koncertih. To predstavlja skrajno mejo zmogljivosti študentov. Koncertna dejavnost je bistvena za motivacijo študentov in predstavitev študijske dejavnosti. Številne nagrade študentov (40) na raznih tekmovanjih dokazujejo kakovostno delovanje akademije. Koncerti bogatijo slovenski kulturni prostor, letošnjo sezono pa bosta obogatila tudi dva mini festivala (Dnevi harmonike in Dnevi kitare).

14. koncertna sezona se je že začela 12. 1. 2016 in je razdeljena v pet ciklov: Koncertni abonma, v katerem nastopajo največji izvajalski korpusi; Solistični recitali; Komorni večeri; Nova glasba, kjer se predstavlja predvsem ustvarjalnost študentov Oddelka za kompozicijo in glasbeno teorijo; ter Stara glasba z repertoarjem od renesanse do baroka. Poleg teh petih ciklov velja omeniti še operne projekte, gostovanja in druge dogodke, kjer sodelujejo naši študentje.

V novembru 2015 so bili na interni avdiciji izbrani študentje, ki se bodo predstavili z vsemi pomembnejšimi slovenskimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Slovenske filharmonije, Orkester SNG opera in balet Ljubljana in Simfonični orkester SNG Maribor) in ki bodo nastopili s hišnimi zasedbami – Simfoničnim orkestrom, Pihalnim orkestrom in Komornim godalnim orkestrom.

K razcvetu dejavnosti je pripomoglo tudi zdaj že utečeno sodelovanje treh umetniških akademij (pravkar izveden koncert Mini oper) in sodelovanje z raznimi drugimi ustanovami.

Za konec naj omenimo še to, da v prihodnje koncertna sezona ne bo več vezana na tekoče, temveč na študijsko leto.

Celotno koncertno sezono si lahko ogledate TUKAJ.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali