Nalaganje nastavitev


BACHove PÄRTiture – Baročni moteti in sodobne zvočne miniature cikla Komornega zbora DEKOR

ponedeljek, 29. februar 2016

V letošnji sezoni bodo pevci Komornega zbora DEKOR pod vodstvom gostujočega dirigenta Sebastjana Vrhovnika izvedli nov vokalno-instrumentalni program z naslovom BACHove PÄRTiture – Baročni moteti in sodobne zvočne miniature.

Z glasbo kontrastov – razgibane baročne motete bodo združili z minimalističnim zvočnim svetom Arva Pärta – se bodo predstavili v različnih krajih po Sloveniji. Z njimi bodo sodelovali mednarodno priznana instrumentalista za staro glasbo Domen Marinčič na violonu (it. violone, basovsko godalo za izvajanje renesančne in baročne glasbe) in Tomaž Sevšek Šramel na orgelskem pozitivu in orglah (Trst, Ljubljana) ter med slovenskimi zbori uveljavljeni gostujoči pianist in organist Tilen Bajec na orglah (Prevalje). Novembra 2016 bodo z osrednjo skladbo tega programa (J. S. Bach: Jesu, meine Freude, BWV 227) demonstracijski zbor na 1. državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok.

Projekt, ki nosi tudi naslov Na ramenih velikanov, bo glasbeno vsebino baročnih motetov in sodobnih zvočnih miniatur predajal publiki na štirih koncertih. Dva koncerta, na katerima bosta nastopila Domen Marinčič in Tomaž Sevšek Šramel, bosta potekala 28. februarja v Trstu v cerkvi sv. Ivana in 9. aprila v cerkvi sv. Jakoba na Gornjem trgu v Ljubljani. 28. marca bodo na Bledu žarometi usmerjeni v mešani komorni zbor Dekor. Cikel bo 17. aprila zaključil koncert v Prevaljah s Tilnom Bajcem, ki bo izvedel v Sloveniji še ne slišane skladbe.

Naslov BACHove PÄRTiture izpostavlja osrednje avtorje skladb tokratnega koncertnega sporeda. V ospredju je kontrast med razgibanimi baročnimi moteti (predvsem) skladateljev rodbine Bach ter zvočnim minimalizmom estonskega skladatelja Arva Pärta. Bogate baročne harmonije svoje nasprotje srečajo v ponotranjenem, meditativnem vzdušju glasbe 21. stoletja, s čimer program nudi edinstven vpogled v ustvarjanje sakralne glasbe v različnih glasbenih obdobjih.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali