Nalaganje nastavitev


Beatrice Zonta, Christina Santin, Veronica Vascotto

Koncert ob 150-letnici rojstva Viktorja Parme

Zvrst: pop in rock
Kdaj: petek, 21. november 2008, 20:30h
Kje: Prosvetni dom,

Viktor Parma se je rodil v Trstu februarja leta 1858. Ob študiju prava na Dunaju je obiskoval tudi predavanja skladatelja Antona Brucknerja. V vlogi zborovodje je po prvi svetovni vojni deloval v Mariboru, kjer je leta 1924 tudi umrl. Kot skladatelja ga je pritegnila predvsem odrska glasba italijanskega tipa. Napisal je več oper: Urh, grof celjski (prva slovenska zgodovinska romantična opera), Ksenija, Stara pesem in Zlatorog. V Zlatorogu je izvirno izoblikoval slovensko glasbeno pravljico. Napisal pa je tudi operete Nečak, Venerin hram, Zaročenec v škripcih in Caričine Amazonke. Za Rokovnjače F. Govekarja in pravljico Mogočni prstan F. Milčinskega je napisal scensko glasbo. Uglasbil je dve baladi za soliste, zbor in orkester (Povodni mož in Sveti Senan) ter številne polke, koračnice, valčke za klavir in orkester ter nekaj komornih skladb.

Nastopajo: Beatrice Zonta (klavir), Christina Santin (klavir), Veronica Vascotto (sopran), Godbeno društvo Trebče. Spored: V. Parma (izbrane skladbe).

Na koncertu bo sodeloval tudi biograf Viktorja Parme dr. Paolo Petronio, ki bo orisal predstavil lik skladatelja ter ga uvrstil v prostor in čas

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali