Nalaganje nastavitev


Besede in glasba

Mesec Mariborske knjižnice

četrtek, 05. junij 2014

Glasba in beseda sta odraz komunikacije in čustev. Med njima je tanka meja ali pa je sploh ni.

Glasba in beseda bili od nekdaj tesno povezali. Šli sta zroko v roki in bili organsko povezani ter neločljivi v ritualih, liturgiji in v molitvah. V starogrški mousike ni bilo diferenciacije med govorom, petjem in plesom. Tudi kasneje, v krščanski liturgiji, so bili koralni napevi organsko zlitje besede in glasbe. Kasneje se s polifonijo vzpostavi ločenost, ki traja nekaj stoletij in obe umetnosti sta odtedaj dokazovali, da lahko delujeta samostojno. V obdobju razvoja polifonije v zahodni glasbi se namreč začnejo pojavljati glasbena dela, ki so nastala na znana besedila katoliške maše, ki so s poslušalci že imela vzpostavljen odnos. Tako je glasba, ki je nastajala na ta besedila lahko imela svojo svobodo in ji ni bilo potrebno pozornosti usmerjati v natančno razumevanje vsakega zloga. Taka je postala skladateljem zelo zanimiva. Kot je rasla pismenost se je pričelo pojavljati vedno več skladb, ki so nastajale na literarna dela in bile z njimi oblikovno tesno povezane ter imele tesne metrične korelacije, najbolj značilna taka oblika je samospev.

V 20. stoletju beseda in glasba sprejmeta velike izzive: popolno razgradnjo besed, osvobojenost glasov, raziskovanju zvočnih elementov in zvočnih prvin. Fonetični material - kot najmanjši delec jezika - postaja »upesnjen« s pomočjo glasbenoformalnih postopkov. Prihaja do uporabe vseh izraznih možnosti govora v smislu ritma, melodije, barve, kontapunkta, petje pa posega po razširjenih vokalnih tehnikah, ki vključujejo vse možne zvoke, ki jih lahko ustvari človeški glas.

Projekt Besede in glasba prinaša alkimijo besede in glasbe, ki imata svoje mesto, svoj prostor, svojo težo in svojo barvo.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali