Nalaganje nastavitev


C. Orff: Carmina Burana

Festival Ljubljana 2007

Zvrst: Klasična in sodobna resna glasba
Kdaj: četrtek, 09. avgust 2007, 20:30h
Kje: Slovenska filharmonija,

Philharmonia Chorus (foto: arhiv zbora)Pel bo londonski zbor Philharmonia Chorus, ki tudi v svetovnem merilu velja za enega najboljših zborovskih sestavov. Zbor so leta 1957 ustanovili pri slovitem orkestru Philharmonia, sodeluje pa tudi z drugimi orkestri v Veliki Britaniji in Evropi ter samostojno nastopa in snema za BBC. Irska sopranistka Mary Hegarty je leta 1984 osvojila prvo nagrado na tekmovanju Zlati glas Irske (Golden Voice of Ireland). Od tedaj redno poje v londonskem opernem gledališču Covent Garden, v angleški nacionalni operi, v operi v Belfastu in drugih britanskih opernih hišah, snema za BBC, kot koncertna pevka pa redno nastopa tudi v Franciji in Belgiji ter na priljubljenih koncertih na prostem, ki jih v Leedsu vodi dirigent Carl Davis. Tenorist Sean Clayton se na britanskih koncertnih odrih uveljavlja kot interpret vlog za visoki tenor; v zadnjem času je pel Evangelista v Matejevem in Janezovem pasijonu, pa tenorski solo v Mesiji in Mozartovem Rekviemu (med drugim tudi z Orkestrom St. Martin in the Fields). Waleški baritonist Paul Carey Jones je med študijem petja na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu prejel nagrado Huberta Kiverja. Poje v različnih britanskih opernih hišah (med drugim v Škotski operi, glasbeni ustanovi British Youth Opera), na wexfordskem in alderbourškem festivalu, kot koncertni pevec pa sodeluje z uglednimi dirigenti, kot sta Seiji Ozawa in sir Colin Davis. Kantato bomo slišali v prvotni različici, v kateri je Orff spremljavo zaupal ansamblu, sestavljenemu iz tolkal in dveh klavirjev. Izvedla jo bo instrumentalna skupina König Ensemble, ki jo je leta 1976 ustanovil v Angliji rojeni dirigent francosko-dansko-poljskega rodu Jan Latham König (roj. 1953). König je deloval kot pianist in dirigent, po letu 1982 pa se je popolnoma posvetil dirigiranju. Leta 1988 je debitiral v Dunajski državni operi z izjemno uspešno predstavo Verdijeve opere Macbeth. Od leta 1991 je v tej ugledni operni hiši stalni gostujoči dirigent. Redno dirigira v opernih hišah, kot so Covent Garden, Opera Paris-Bastille, berlinska, hamburška in lizbonska opera. Leta 1989 je po naročilu portugalske vlade ustanovil simfonični orkester v Portu, ki ga je vodil do leta 1992. Med letoma 1997 in 2002 je vodil operno hišo in filharmonični orkester v Strasbourgu. Zdaj je umetniški vodja operne hiše v Santiagu, wroclavske filharmonije in festivala Wratislavia Cantans.

carl_orff.png
Carl Orff
Nastopajo: Zbor Philharmonia Chorus iz Londona, Ansambel tolkal in klavirjev König. Dirigent: Jan Latham-König. Solisti: Mary Hegarty (sopran), Sean Clayton (tenor), Paul Carey Jones (bariton).

Nemški skladatelj Carl Orff (1895–1982) je v svojem delu v izhajal iz spoznanja, da moderna doba zahteva preprostejšo in bolj učinkovito glasbo, kot so jo ustvarjali dotlej, saj so stroji, posneta glasba in radio docela spremenili zvočno okolje, s tem pa tudi naše doživljanje glasbe. S svojo preprosto, vseskozi tonalno in močno ritmizirano glasbeno govorico je skušal »resno« glasbo približati množicam. Napisal je vrsto odrskih del po verskih, pravljičnih in antičnih temah, svetovno slavo pa je dosegel s scensko kantato Carmina Burana po pesniških besedilih srednjeveških potujočih klerikov in študentov. Orff je 24 najlepših pesmi iz istoimenskega kodeksa, shranjenega v bavarskem samostanu Benediktbeuern, uglasbil v pisan odrski vrtiljak, ki s svojim veseljem do življenja in čutnostjo temeljito omaje naše predstave o mračnem srednjem veku. Gibka melodika, izraziti ritmi, mogočni zborovski stavki, virtuozno izpisane solistične linije ter zlitost glasbe in besedila so zagotovila, da bo Carmina Burana še dolgo navduševala najširše občinstvo.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali