Nalaganje nastavitev


Carmini Slovenici danes prestižno priznanje

ponedeljek, 09. marec 2015

Mariborski zbor Carmina Slovenica danes v svojo zbirko dodaja še častni državni Srebrni red za zasluge.

Prvih 25 pod vodstvom Branka Rajštra (MPZ Maribor) in nadaljnjih 25 let z dirigentko Karmino Šilec je dovolj, da bo zbor Carmina Slovenica v zbirko mnogih prestižnih nagrad dodal častni državni Srebrni red za zasluge. Za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti ga bo ob 50–letnici delovanja na slavnostni podelitvi izročil predsednik države Borut Pahor.

Carmina Slovenica sodi med vodilne ansamble v svetovnem zborovskem gibanju. Danes je to organizacija, ki je prestopila najvišje in najtežje dosegljive meje – tekmovalne, umetniške, ustvarjalne in glasbeno-pedagoške. Mnogi odzivi glasbenih strokovnjakov in kritikov doma in po svetu govorijo o njenih dosežkih ter pričajo o visoki, najvišji ustvarjalni ravni. Zaradi posebnega poustvarjalnega pristopa, vrhunske ustvarjalne ravni in s tem velikega prispevka k slovenski in mednarodni kulturi je Carmina Slovenica eden redkih kulturnih izvoznih artiklov in prepoznavna zaščitna znamka Maribora in Slovenije.

Zbor, ki je že 50 let razpet med domom in svetom, med globalnim in lokalnim, ki sega mnogo dlje od Gallusove dvorane Cankarjevega doma in naseljuje najprestižnejše kraje vrhunske svetovne umetniške glasbe – od Teatra Colon do San Francisco Simphony Hall, Hong Kong Cultural Centre, od Sanktpeterburške filharmonije do Metropolitan Art Space v Tokiju, ima za seboj vsekakor zavidanja vredno pot, katere vrhunskosti ne zanika niti domača, še manj pa tuja strokovna javnost:

“... Veličastnost uprizoritve se vsekakor lahko meri s tistimi, ki jih morda vidimo v Metu... presunljiva slušna in vizualna izkušnja... Karmina Šilec predstavi svoje adute z veliko mero lepote in čudenja...”
Theatre Mania

“... živahno teatralno, žanrsko prepleteno, nenavadno v smislu tehnike, eklektično v smislu glasbenega sloga in politično nabito … upajmo, da bo CS postala redna obiskovalka New Yorka.”
The New York Times

“… dih jemajoča in hkrati pomembna multimedijska suita… Zvočno navdušujoča, vznemirljiva premiera Toksičnih psalmov Karmine Šilec ...”
New York Music Daily

“... osupljivo novo delo neverjetno talentirane Carmine Slovenice... Ansambel in njegova dirigentka Karmina Šilec so ustvarili presunljive podobe... ”
The New York Times

“Carmina Slovenica je glasbeni odgovor na inovativen koncept tanzteatra Pine Bausch... provokativen pastiš ... pravi vrhunec je petje. Šilčeva je res pomagala oblikovati ta mlada dekleta v vrhunske glasbenice... ”
Opera World
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali