Nalaganje nastavitev


Dve novi knjižni izdaji v počastitev maestra Marka Muniha

sobota, 09. januar 2016

Pri založbi Didakta sta izšli dve monografiji o umetniški in življenski poti Marka Muniha, ki se je v slovensko zgodovino 20. stoletja vpisal kot vplivni orkestrski dirigent in zborovodja z neomajno predanostjo domači klasični glasbi.

Strokovna biografija Moje izrazno sredstvo so roke dr. Sonje Kralj Bervar in biografska monografija Maestro Marko Munih Danice Taljat sta bili na tiskovni konferenci podrobneje predstavljeni v dvorani Društva slovenskih skladateljev.

Doktorica muzikologije Sonja Kralj Bervar je za naslov svoje knjige izbrala enega od maestrovih izrekov oziroma misli, ki tvorijo »leitmotiv zapisa«. Monografija Moje izrazno sredstvo so roke je nastala na maestrovo pobudo ob osemdesetem jubileju in predstavlja celostno ovrednotenje Munihovega poustvarjalnega opusa. Poleg avtoričinega kronološkega opisovanja dirigentovih umetniških mejnikov, monografijo dopolnjujejo še številni časopisni članki, kritiški zapisi in seznami posnetkov, koncertov, krstnih izvedb del slovenskih ustvarjalcev. Sklepno poglavje pa poudarja njegov prispevek k razvoju ljubiteljske zborovske kulture ter vključuje misli uglednih glasbenikov s katerimi je sodeloval Munih.
Predstavitev knjige je popestril pogovor z maestrom samim, ki je bil vidno ganjen ob spominu na odločilni življenski dogodek: ko je prvič zaslišal orkester igrati Schubertovo Nedokončano simfonijo se je hipno zavedel kaj bo njegov poklic.

Biografsko monografijo Maestro Marko Munih – Sotočja življenja in glasbe, ki se jo lahko bere tudi kot spremljevalno gradivo k prvi izdaji, je avtorica Danica Taljat opisala kot »tolminsko in domačijsko biografijo«. S poudarkom na prepletanju življenskih okoliščin in različnih udejstvovanj prednikov Muniha se je avtorica v svojem zapisu naslonila na metaforično uporabljeno večpomensko besedo sotočje. Knjiga se posveča širšemu pogledu na dirigentove korenine, kjer so med drugim tudi klili »glasbeno umetniški geni«, ter ob zaključku osvetljuje dirigentov domači kraj Most na Soči. Biografski ilustraciji doprinese tudi bogato slikovno gradivo.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali