Nalaganje nastavitev


Europa Cantat XIX

sreda, 12. avgust 2015

Med 24. julijem in 2. avgustom se je na festivalu v madžarskem mestu Pecs udejstvovalo 70 slovenskih zborovskih pevcev in zborovodij.

Eden od največjih mednarodnih trienalnih zborovskih festivalov, ki se odvija v različnih državah pod okriljem Evropske zborovske zveze, Europa Cantat XIX  je letos postal prizorišče nastopov več kot 4.000 pevcev in delavnic ter predstavitev različnih zborovskih tradicij Evrope. Ker je bila letošnja država gostiteljica enotedenskega festivala Madžarska, so imele možnost posebne izpostavitve dejavnosti svojega zborovskega življenja sosednje države: Slovenija, Hrvaška in Srbija.

Med 24 julijem in 2 avgustom je na festivalu sodelovalo 70 slovenskih pevcev in zborovodij, ki so izpostavili slovensko pevsko tradicijo, pa tudi novosti zborovske ustvarjalnosti. Nastopil je Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom gostujočega zborovodje Ambroža Čopija, skupini Ingenium Ensemble in Jazzva , ter v spremljevalnem folklornem programu AFS Študent iz Maribora.

Na svoji delavnici je Karmina Šilec pevcem iz Španije, Madžarske in Avstralije predstavila svoj pristop Choregie in z njimi uspešno pripravila sklepno predstavo.

Med slovenska sodelovanja in festivalska udejstvovanja spadajo tudi dejavnosti založbe Astrum s ponudbo notnega gradiva in delavnice ter okrogle mize na specifične teme - Sodobna slovenska zborovska glasba, Okrogla miza o komponiranju za zbore - pod vodstvom Ambroža Čopija in vokalna delavnica Martine Burger (Razviti svoj glas). Festival je obiskala slovenska veleposlanica na Madžarskem Ksenija Škrilec, ki je skupaj z županom mesta Pecs obiskala slovensko predstavitveno stojnico in se udeležila vseh koncertov naših udeležencev.

Letošnji festival je ponudil okoli 130 koncertov, ki so bili za obiskovalce večinoma brezplačni na prizoriščih, ki jih je madžarsko mesto Pecs pridobilo kot Evropska prestolnica kulture leta 2010.

Za vse, ki so/smo se potikali po ulicah Pecsa v času festivala, pa tudi za tiste, ki vas tam ni bilo, pa še prijetna, nalezljiva uradna skladba festivala 2015 z utripom letošnjega festivalskega dogajanja:

Sing, Sing

ter posnetek skladbe O Salutaris Hostia Ambroža Čopija z nastopa Slovenskega filharmoničnega zbora v Kodalyjevem centru, ki je požel obilo navdušenja raznovrstne publike:

O Salutaris Hostia 

Čez tri leta se festival seli v Tallin.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali