Nalaganje nastavitev


Glasba in drugačnost

sreda, 27. avgust 2014

Mednarodni večdisciplinarni simpozij in koncert Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija

KED Folk Slovenija, Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo – International Council for Traditional Music (ICTM), Ustanova Imago Sloveniae, Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU pripravljajo mednarodni večdisciplinarni simpozij in koncert s skupnim naslovom Glasba in drugačnost, ki bo potekal pod okriljem prireditve Noči v stari Ljubljani, in sicer v četrtek 28. avgusta in v petek 29. avgusta v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana.

Simpozij in koncert bosta potekala pod okriljem festivala Noči v stari Ljubljani, projekta, ki združuje različne glasbene zvrsti ter v Ljubljano vabi domače in tuje ustvarjalce. Konec avgusta se bo na desetih prizoriščih v starem mestnem jedru odvijal izjemno raznovrsten umetniški program, zasnovan predvsem kot predstavitev drugačnih glasbenih praks in tako poimenovan »Drugačna Slovenija«. Ob festivalu se bo odvijalo več spremljevalnih dogodkov: poleg simpozija velja omeniti še okrogle mize, literarne dogodke, filmske projekcije, otroške delavnice in razgovore z avtorji in ustvarjalci, vse dogajanje pa bodo neposredno prenašali programi Radia Slovenija.

Ljubljana je bila že leta 2000 prizorišče prvega simpozija ICTM-ove študijske skupine Glasba in manjšine, ki je na več načinov vplival na etnomuzikološke raziskave v Sloveniji in tujini. Leta 2008 je Ljubljana gostila še prvi simpozij študijske skupine Aplikativna etnomuzikologija, ki je dodatno prispeval k občutljivosti za drugačnost in drugost v teoriji in praksi. Ob selitvi sekretariata ICTM v Ljubljano leta 2011 se je izpolnjevalo koncept »drugačne Slovenije« kot prostora, v katerem se srečujejo različni glasbeni in plesni izrazi, njihovi nosilci pa skozi umetniško izražanje definirajo in uveljavljajo svoje kulturne, etnične, socialne, verske, ekonomske in druge identitete.

Simpozij in koncert Glasba in drugačnost bosta združila predstavitev rezultatov najnovejših dognanj v različnih znanstvenih disciplinah in prikazala današnjo situacijo nekaterih izbranih glasbenih praks. Pozornosti bodo deležne glasbene dejavnosti oseb s posebnimi potrebami, priseljencev, starejših občanov ter nosilcev nenavadnih vokalnih in inštrumentalnih izrazov. Slavnostna govornica bo prof. dr. Ursula Hemetek.

Več o samem programu simpozija si preberite tukaj.

Spored večernih koncertov KED Folk Slovenija v četrtek 28. avgusta na Dvornem trgu (Ljubljana):

20.15 NAVIHANCI
Instrumentalni kvartet oseb s posebnimi potrebami

KVALI
Ženska skupina, ki izvaja Gruzijske in albanske pesmi

LA PORPORELA
Moška skupina upokojencev, pripadnikov Italijanske manjšine

LASANTHI MANARANJANIE KALINGA DONA – vokal (Šri Lanka) in TOMAŽ PODOBNIKAR – pojoča žaga

21.30 DRUGAČNI INSTRUMENTI (v počastitev stoletnice klasifikacije glasbil Hornbostel-Sachs)

Francisco Soto – čarango
Samo Kutin – mbira
Dino Murtezani – kaval
Carlos Yoder – tabla

22.40 ZORAN ŠKRINJAR in AMADEUSBLUES KVARTET

Zoran Škrinjar – klaviature
Lenard Krečič – saksofon
Nikola Matošič – kontrabas
Gašper Peršelj – bobni

 

Povezovanje: prof. dr. Svanibor Pettan

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali