Nalaganje nastavitev


Izraelska filharmonija

Slavnostni zaključek festivalskega poletja 2007

Zvrst: Klasična in sodobna resna glasba
Kdaj: sobota, 01. september 2007, 20:30h
Kje: Cankarjev dom,

Simfonija št. 8 v g-molu Antonina Dvoržaka iz leta 1889 je morda najtehtnejše simfonično delo velikega češkega romantika; strokovnjaki jo cenijo više kot sicer veliko bolj znano simfonijo št. 9 »Iz novega sveta«. 8. simfonija Dmitrija Šostakoviča (nastala je leta 1943) je eno najbolj elegičnih in kompozicijsko drznih skladateljevih del. Po prvi izvedbi so to trpko skladbo mnogi, ki so še malo prej slavili Šostakovičevo 7., »Leningrajsko« simfonijo, kritizirali. Sovjetska oblast je njeno izvajanje do leta 1960 preprečevala, danes pa velja za enega najbolj pretresljivih glasbenih odzivov na strahote vojne. Osrednji element Beethovnove 7. simfonije je ritem, Richard Wagner jo je imenoval »Apoteoza plesa«. Razgibani punktirani ritmi prvega stavka, živahni Scherzo in neugnana motorika zadnjega Allegra con brio dajejo simfoniji pridih optimizma in veselja do življenja. Element elegične čustvenosti prinaša 2. stavek, Allegreto, ki je eden najlepših primerov dinamičnega stopnjevanja v glasbeni literaturi.

Pehlivanian_George_arhivSF.jpg
George Pehlivanian (foto: arhiv SF)
Dirigent: George Pehlivanian. Program: A. Dvoržák (Simfonija št. 8 v g-molu, op. 88), L. van Beethoven (Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92).

Na sklepnem koncertu sezone 2007 Festivala Ljubljana bo orkester vodil dirigent, ki je v zadnjih letih zelo zaznamoval glasbeno življenje v Sloveniji. George Pehlivanian je od januarja 2005 prvi tuji šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije. Je tudi prvi gostujoči dirigent Deželne filharmonije Rheinland-Pfalz in stalni gostujoči dirigent Izraelske filharmonije. Med letoma 1996 in 1999 je bil stalni gostujoči dirigent haaškega orkestra Residentie, med letoma 1999 in 2000 pa prvi gostujoči dirigent Dunajskega komornega orkestra. V Bejrutu rojeni Pehlivanian se je glasbi zapisal že v zgodnjem otroštvu, saj se je pri treh letih začel učiti klavir, pri šestih letih pa je poprijel za violino. Po študiju dirigiranja pri Pierru Boulezu, Lorinu Maazelu in Ferdinandu Leitnerju je bil dve poletji štipendist Accademie Chigiane v Sieni, kjer je šolanje končal z najboljšimi ocenami. George Pehlivanian je zbudil mednarodno pozornost leta 1991, ko je pri 27 letih prejel prvo nagrado na prestižnem dirigentskem tekmovanju v Besançonu. Od takrat je kot eden najzanimivejših mojstrov taktirke svoje generacije le še utrjeval svoj ugled. Z orkestrom Izraelske filharmonije bo izvedel mojstrovini dveh slovanskih skladateljev.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali