Nalaganje nastavitev


Javne razprave in koncerti v sklopu cikla Amabile

sreda, 20. januar 2016

Društvo prijateljev glasbe vabi na šest dogodkov v okviru koprske camerate. Med 22. januarjem in 27. majem se bodo v sklopu cikla Amabile 2016 zvrstila tri debatna druženja v obliki javnih razprav in trije koncerti.

Koprska camerata bo v sklopu cikla Amabile izvajala javne razprave v znamenju šestih Akademij, ki so obstajale tudi v Kopru; med letoma 1478 in 1806. Čeprav je bila osrednja tema zanimanja koprskih akademikov literatura in se nobena izmed njihovih akademij oziroma razprav ni izrecno ukvarjala z glasbo, se domneva, da je njihova srečanja popestrila glasbena izvedba. Podobno se bo zgodilo tudi na debatnih akademijah v koprski Camerati v okviru Amabile 2016.

Cikel bo v petek 22. januarja v dvorani Pokrajinskega muzeja Koper ob 18.00 odprla javna razprava z naslovom Kulturni prostor s sogovorniki, med katerimi so državni sekretar na Ministrstvu za kulturo RS Anton Peršak, podpredsednica Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Jadranka Plut, odgovorna urednica revije Glasna GMS Veronika Brvar, predsednica Društva Primorski poletni festival, urednica za kulturo na Radiu Koper Neva Zajc, koordinator strokovnega dela in podpredsednik KID PiNA Borut Jerman in predsednica Društva prijateljev glasbe Helena Filipčič Gardina.

Ob napovedi petkove razprave je slednja dejala: "Srž problemov, ki povsod pestijo kulturo, je mogoče najti v odnosu do kulture - tako pri občinstvu kot pri odgovornih za kulturno politiko. Na prvi v nizu treh javnih razprav bomo usmerjeni v iskanje možnih sistemskih in vsebinskih izboljšav glede kulturne ponudbe v javnem prostoru. Prvi korak na poti sprememb pa je učvrstitev zavedanja, da je kultura investicija z dolgoročnimi pozitivnimi učinki, navsezadnje tudi ekonomskimi. O tem priča veliko primerov, ki so nam lahko za zgled, in o katerih bo tudi govora."

Javna razprava bo torej s sogovorniki osvetljevala in preverjala prepričanje, da ima načrtovana, sistemsko urejena in primerno spodbujana kulturna ponudba mnogovrstne dolgoročne pozitivne razvojne učinke. Pogovor se bo opozoril tudi na pomanjkanje javne službe za področje glasbene umetnosti v MOK in bo širše posegel v problematiko odnosa do kulture.

29. januarja se bodo glasbene akademije nadaljevale s koncertom na katerem bosta nastopila ruska violinistka Evgenia Epshtein in pianist ukrajinskega rodu Denys Masliuk.

Debatne akademije pa bodo nadaljevale razpravo o kulturi 18. marca z naslovom Kulturni vsakdan in kasneje še 6. maja z naslovom Kulturni turizem.

Med nastopajočimi glasbeniki so na programu napovedani tudi harmonikar Klemen Leben, violinist Benjamin Ziervogel, ki bo zaigral na Tartinijevo violino, trio Klavis in sopranistka Irena Yebuah Tiran.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali