Nalaganje nastavitev


V torek, 12.1. znova na odru ljubljanske opere partnerski projekt AG, AGRFT ter ALUO

sobota, 09. januar 2016

Študentje treh umetniških fakultet so po dveh uspešnih projektih znova združili moči. Tokrat bodo uprizorili šest izvirnih 15-minutnih mini oper.

Za študijski proces je takšna oblika sodelovanja zelo dobrodošla. Skupne vaje, delavnice, sam proces izbiranja skladatelja – libretista, so privedle do novih navezav in sodelovanja, ki bo nedvomno tudi dobra popotnica za nadaljnje profesionalno delo. Večer nam bo ponudil vpogled v ustvarjalnost in poustvarjalnost naše najmlajše generacije opernih ustvarjalcev ter razkril smeri mogočega razvoja.

Prva opera Padli – fALleN skladatelja Dominika Steklase in libretista Sandija Jesenika govori o Padlem, ki je s svojim žrtvovanjem na Zemljo prinesel novo generacijo ljudi, ki so sposobni odpuščati, živeti enakopravno in jim je mar za sočloveka.

Beli dež, za katero je libreto napisala Saška Rakef glasbo pa Alenja Pivko Kneževič govori o smrti ljubega. Ona, ki je Mlada v črnem in Stara v belem, zamrzne v svetu bolečine.

V tretjem delu Čas se Simon Penšek podpisuje kot skladatelj in avtor koncepta, dramaturginja in soavtorica je Iza Strehar, avtor poezije je Stojan Kneževič. Čas opisujejo kot zvočno-vizualni eksperiment, v katerem je filmski del podrejen glasbenemu. Čas skuša v podzavesti poiskati svojo misel. Znajde se v ogromnem prostoru, polnem misli. Začne odpirati misli in v sobah iskati spomin. Za vsako mislijo najde nepovezano impresijo spominov iz preteklosti, a ne najde bistva.

Skladatelj Iztok Kocen je razmišljal o uglasbitvi novele Vladimirja Bartola Nesrečni ljubimec. Ker je bila ideja zanimiva tudi libretistki Simoni Pinter, sta se skupaj lotila dela. Nastala je istoimenska mini opera, v kateri opazujemo glavnega junaka Ivana s tremi izmed njegovih ljubezni. Ivan razmišlja o ljubezni, smislu življenja in obstoju boga.

Peto delo V imenu ljubezni libretistke Saške Rakef in skladatelja Leona Firšta pripoveduje novodobno zgodbo nekoč uspešnega podjetnika, katerega tekstilno podjetje je v devetdestih letih bankrotiralo, zdaj pa skuša za sina v novih razmerah vzpostaviti nov posel.

Večer mini oper bo sklenil Le Petit Café, ki sta ga ustvarila skladateljica Teja Merhar in libretist Jakob Barbo. Le Petit Café je komična zgodba o neukročenem mladeniču Janu, ki bolj kot na dolgotrajne zveze z dekleti prisega na spogledovanje in osvajanje. Nekega dne mu svet obrne na glavo skrivnostna Kaja, ki je Jan, v nasprotju s svojimi do tedaj osvojenimi dekleti, še ni videl.

Mentorji tega precej obsežnega korpusa mladih ustvarjalcev in poustvarjlcev so izr. prof. Dušan Bavdek, izr. prof. Pia Brodnik, izr. prof. Alenka Dernač Bunta, doc. Simon Dvoršak, doc. Barbara Jernejčič Fürst, asist. Edita Garčević Koželj, zasl. prof. Pavel Mihelčič, red. prof. Marko Mihevc, izr. prof. mag. Žanina Mirčevska, izr. prof. Matjaž Robavs, red. prof. Uroš Rojko, doc. Peter Koštrun. 

Več o večeru si boste po premieri lahko prebrali tudi v spletni reviji Odzven.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali