Nalaganje nastavitev


Kantavtorske kvante: v spomin na Ivana Volariča - Fea

"Upanje umira predzadnje"

torek, 19. april 2016

Jutri, v sredo 20. aprila, se bo v prostorih AKC Metelkova mesto (Jalla Jalla, Škratovo dvorišče) v Ljubljani odvil prvi izmed dogodkov iz cikla "Upanje umira predzadnje" posvečenega v spomin na multiumetnika Ivana Volariča - Fea.

Program (20.4.):
- 18.00: ogled igranega dokumentarca Najlepša jutra so zjutraj (režija Franci Slak, 1990; lokacija: Jalla Jalla)
- 19.30: interpretacija poezije Ivana Volariča Fea po izboru Mihe Zadnikarja (lokacija: Škratov vrt)
- 20.00: predstavitev albuma Plovilo Sama Kutina - Škratov vrt
- 21.00: koncert tria Jože Zupan & Aleš Jošt - Đos & Primož Schmidt (lokacija: Škratov vrt)
- 22.30: DJ Feuer Hause (lokacija: Jalla Jalla)

Jutrišnjemu (in torej hkrati otvoritvenemu) dogodku v spomin na leta 2010 umrlega umetnika bo nato na istih lokacijah sledilo še sedem tematskih večerov z namenom zainteresirani javnosti čim bolj celostno približati "lik in delo" tega tako samosvojega umetnika, ki ga vedno znova z navdušenjem odkrivajo nove in nove generacije radovednioh iskalcev "drugačnih" umetniških praks, ki pa je bil s strani etablirane kulture in kulturnih institucij skoraj docela prezrt. Spomnimo, da se je v zgodovino slovenske konkretne in vizualne poezije neizbrisno zapisal že s svojo nastopno in sedaj že kultno pesniško zbirko Desperado tonic water, kateri so nato sledile še mnoge druge. Ob ustvarjanju in premikanju mej na področju pesništva, se je v zavest širše publike gotovo zasidral tudi s svojim sodelovanjem z legendarno skupino Buldožer, za katero je napisal nekaj besedil in ki si je po njegovi pesmi tudi nadela svoje ime, ter s performesrkim delovanjem, predvsem v okviru Dua Zlatni zubi (katerega drugi del je tvoril znameniti kantavtor Marko Brecelj). Ob tem pa ne gre spregledati, da se je Feo preizkušal tudi na polju filma in glasbe, v slednjem primeru kot pevec in frontman skupin s katerimi je sodeloval (The Schmidts, Salamandra salamandra itd.). Cikel Upanje umira predzadnje bo poskusil izpostaviti tudi ta vidik Feove umetniške integritete. Tako bodo nastopili glasbeniki, ki so s Feom dolga leta sodelovali oz. bili z njim drugače tesno povezani: Salamandra Salamndra, The Schmidt's, Etbin Štefančič, Andrej Trobentar, Katarina Juvančič & Dejan Lapanja, Bogdana Herman, Marko Brecelj, T'minski madrigalisti, DJ Papa Willy itd.

Že na otvoritvenem večeru bodo tako nastopili Samo Kutin, trio Jože Zupan & Aleš Jošt - Đos & Primož Schmidt oz.t.i. The Schmidt's in DJ Feuer Hause:

- Samo Kutin (preparirani hurdy gurdy in drugi inštrumenti) je znan po rabi nekonvencionalnih inšturmentov, bodisi tistih, ki so že izginili iz vsakdanje rabe, ali doma narejenih zvočil sestavljenih iz strun, lesa, buč, železa, kamna, stekla in smeti, bo predstavil svoj izredno čislani prvenec Plovilo. Z Ivanom Volarič - Feom  je sodeloval v skupini Salamndra salamandra, s katero so izdali album Kava, čaj, kakav.

- Zasedbo Jože Zupan & Aleš Jošt - Đos & Primož Schmidt tvorijo tenosrki saksofonist Primož Schmidt, baskitarist Aleš Jošt in klaviaturist Jože Zupan. Trojec že tri desetletja v različnih kombinacijah in glasbenih sestavih, bogati alternativno glasbeno sceno. V začetku 90-ih let 20. stoletja so omenjeni glasbeniki ustanovili formacijo the Schmidt's, ki je sodelovala tudi s Feom. Rezultat tega sta bila dva albuma IX. Korpus delicti in Eppur si rolla.

- DJ Feuer Hause bil dolga leta hišni DJ na Kreativnem taboru Sajeta, festivalu, ki ga je Feo dolga leta pomagal soustvarjati.

 

Organizatorja in producenta Dušana Mijanovića iz Kulturno umetniške zadruge Žalostna sova, ki omenjeni cikel pripravlja, smo povprašali, kaj je bil neposredni povod za pripravo tega kulturnega cikla?
Povod je bil ohraniti spomin na tega Človeka z velikim srcem, ki je leta 2010 preminil v UKC, streljaj od Metelkove, prizorišča, kjer se bo cikel odvijal.

Feo je bil tudi glasbenik, pevec. Kako globoko in na kakšen način je bil pravzaprav povezan z glasbo? 
Feo je bil z glasbo povezan od začetkov svojega javnega udejstvovanja. Imel je ponesrečen nastop na enem od Boom festivalov, ki so se v prvi polovici sedemdesetih odvijali v Hali Tivoli. Takrat mu je, kot mi je pravil Feo, ki je kot gost nastopil s skupino Sedem svetlobnih let, Jernej Jung misleč, da bo 'zajebal' Bora Gostišo izklopil mikrofon iz frštekarije. Feo je bil pevec skupine Buldožer. Nadomeščal je Breclja, ki je odšel služiti domovini, toda Marka so od vojakov "odpustili" že po štirinajstih dneh, tako da je Feu kariera pri Buldožerjih padla v vodo. Konec osemdesetih je nastopal skupaj s Hišnim bandom. Z the Schmidt's si je nabral ogromno glasbenih izkušenj, tako da je proti koncu svoje glasbene kariere postal izjemen vokalni improvizator. Omeniti velja njegov legendarni nastop, ki se je zgodil v okviru Kreativnega tabora Sajete, na Mestnem trgu v Tolminu, kjer je Feo skupaj z italijanskimi glasbeniki spremljal nemi film. Carla Natolija je Feo s svojim nastopom tako fasciniral, da je ta kasneje na Siciliji svoj novo nastali bend poimenoval kar Ivan Volaric Society. Da bi javnosti približali Feovo glasbeno plat, ki je najmanj poznana v njegovem umetniškem ustvarjanju, ima torej glasba osrednjo vlogo v ciklu, ki ga pripravljamo!

Za ogrevanje si lahko poslušate Boogie za prijatelja, eno izmed Feotovih najbolj znanih pesmi (tekst: Ivan Volarič - Feo, glasba in izvedba: Buldožer).  

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali