Nalaganje nastavitev


Knjiga o zgodovini slovenske glasbe v ZDA

Gramofonske plošče Matije Arka in Hoyer tria

sreda, 09. december 2015

V četrtek, 10. decembra ob 18. uri, bosta v dvorani Gasilskega društva Sodražica avtorja Rebeka in Drago Kunej predstavila knjigo "Glasba z obeh strani: Gramofonske plošče Matije Arka in Hoyer tria "

Matija Arko, med izseljenci v ZDA znan predvsem kot Matt Hoyer, se je leta 1891 rodil v Sodražici in se je že kot mladenič izselil v Ameriko. S seboj je v svet ponesel veselje do glasbe in harmonike, tako sta glasba in igranje na harmoniko postala pomemben del njegovega življenja. S svojo skupino Hoyer trio je postal zelo priljubljen med Slovenci pa tudi izseljenci drugih narodnosti. 

Veliko glasbe Matije Arka je dokumentirane in ohranjene na gramofonskih ploščah, ki nudijo zanimiv vpogled v njegovo delo in zgodovino slovenske glasbe v ZDA. Ti posnetki imajo izjemno kulturno in dokumentarno vrednost ter predstavljajo pomemben vir za preučevanje slovenske ljudske glasbe in plesa ter slovenske glasbene dediščine nasploh.

O Matiji Arku in njegovem glasbenem ustvarjanju smo v Sloveniji do nedavnega vedeli malo. Z raziskavo, letošnjo razstavo Amerikanec na obisku v stari domovini v njegovi rodni Ribniški dolini in pričujočo publikacijo se to spremenja, avtorja knjige pa sta želela opozoriti na njegovo delovanje ter pomen, ki ga je imela in ga še ima njegova glasba.  

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali