Nalaganje nastavitev


Kulturno umetniško društvo Mreža bo 27. januarja premierno predstavilo preimenovan glasbeni cikel FriForma

torek, 19. januar 2016

V KUD-u Mreža so koncerte svobodnih jazzovskih godb izvajali od leta 2000, ko je začela obratovati Menza pri koritu (AKC Metelkova mesto).

Od leta 2007 so koncertni cikel zastavili bolj koncipirano in ga poimenovali Džez pri koritu. V ciklu je gostovalo 90 različnih izvajalcev, predvsem tujih, med našimi pa lahko omenimo Zlatka Kavčiča - Kombo, Bratka Bibiča and The Madleys ter Kajo Draksler.

Konec leta 2014 so se v društvu odločili, da bodo od februarja 2015 izvajali koncertne cikle na drugih lokacijah.

Tako je v Klubu Gromka svoj domicil našel cikel Metabonma. »Prvič, ker je bil prijazno sprejet s strani kolektiva Gromka in drugič, ker je namen tega cikla, da se tudi v Metelkovskem klubovju v večjem obsegu predstavlja klasična glasba. Meje med zvrstmi glasbe se v zadnjih letih brišejo in marsikdaj določeno glasbo le s težavo uvrstimo v specifičen predal. Tako je tudi s klasično glasbo, ki je v zadnjih desetletjih sprejela in s pridom izkoristila številne lastnosti folklorne, popularne in alternativne glasbe. V Metabonmaju publiki predstavljamo širok in pester razpon glasbe, ki jo z eno besedo označujemo za klasično.« je povedala Nataša Serec iz KUD-a Mreža.

Cikel FriForma (nekdanji Džez pri koritu), ki s svojim imenom namiguje na promocijo neidiomatskega zvočenja in svobodnih jazzovskih godb, bo svojo premiero doživel v Klubu Gromka. Na novo poimenovan cikel se ne more vezati zgolj na en prostor, zato bo gostoval tudi na drugih lokacijah. »Menimo, da z izvajanjem koncertov v različnih prostorih, kot so cerkev Sv. Jakoba v Ljubljani, cerkev Sv. Petra v Bistrici ob Sotli, MoTA točka, Klub Gromka, JSKD-Skladovnica, Španski borci, Rojišče - Vrhnika, Bar Prulček… in s povezovanjem z drugimi promotorji krepimo in razširjamo prostor tovrstnega glasbenega ustvarjanja«, je dejala Nataša.

V sredo, 27. januarja, se bosta v Klubu Gromka predstavili dve zasedbi. Člani mednarodnega Virtaranta Okuda Berger tria so se spoznali leta 2014 na festivalu Multiversal. Improvizacijski trio sestavljajo domačin Jaka Berger, ki igra na preparirane bobne, skandinavski kontrabasist Antti Virtaranta in japonska violinistka Rieko Okuda. Konec lanske pomladi so na mini turneji po domačih odrih med drugim gostovali na vrhniškem Bazenu in v eksperimentalni seriji dogodkov Rojišče posneli koncertni album Live @ RojiŠČe, ki je letos izšel pri založbi Zvočni prepihi. Za razgiban impro večer pa bo poskrbel domači trio, ki ga sestavljajo Marko Jenič (violina), Iztok Koren (banjo) ter Tea Vidmar (vokal).

KUD Mreža zadnja štiri leta omogoča tujim izvajalcem, predvsem nežanrskim glasbenim improvizatorjem rezidenčno gostovanje, katerega rezultat je skupen projekt (koncerti, zvočni dogodki, performansi, posnetki) z bolj ali manj uveljavljenimi slovenskimi svobodnimi jazzerji. Letos bo KUD Mreža gostil londonski kolektiv Cram, ki bo v dveh dneh nastopil v približno šestih različnih kombinacijah s slovenskimi glasbeniki. V avgustu se bo društvo kot partner pridružilo organizaciji Kongresa prosto improvizirane glasbe, umetnosti in misli – ImproCON, ki bo potekal v Kumrovcu na Hrvaškem. V okviru Metelkove in izven nje pa bo še naprej vztrajno prispevalo k rednemu predstavljanju nadarjenih domačih in tujih glasbenikov s področja novega jazza, improvizirane in elektroakustične glasbe ter sodobne komponirane glasbe, torej področij glasbenega ustvarjanja, ki si šele počasi a vztrajno utirajo poti v splošno glasbeno kulturo v Sloveniji. 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali