Nalaganje nastavitev


Letna konferenca Mednarodnega združenja glasbenoinformacijskih centrov – IAMIC

petek, 07. oktober 2011

Med 21. in 25. septembrom 2011 so se na Poljskem na letni konferenci zbrali predstavniki svetovnih glasbenoinformacijskih centrov.

Konec septembra so se na Poljskem na redni letni konferenci zbrali predstavniki svetovnih glasbenoinformacijskih centrov, združeni v zvezo IAMIC (International Association of Music Information Centres), katere član je tudi SIGIC.

IAMIC je bil ustanovljen leta 1986 in danes šteje že 39 organizacij iz 35 držav. Osrednje naloge združenja so širjenje vednosti o obstoju in delovanju članov združenja, koordiniranje glasbenoinformacijskih centrov ter omogočanje boljšega dostopa do njihovih storitev. V prvi vrsti IAMIC kot svetovno združenje krepi mednarodne stike in komunikacijo med glasbenimi strokovnjaki ter s tem omogoča hitri pretok informacij o glasbi z vseh koncev sveta. Vsaka organizacija, ki je članica IAMIC-a, ima tako poleg baze podatkov o glasbi svoje države na voljo tudi zajeten vir informacij o glasbenem življenju držav drugih članic. Nenazadnje pa mednarodne povezave, ki se krepijo v združenju, odpirajo nove poti za mednarodno promocijo domače glasbe in glasbenikov.

Vsako leto zveza organizira konferenco, ki jo gosti eden od članov. Konferenca omogoča izmenjavo idej in izkušenj v okviru različnih formalnih in neformalnih srečanj, kot so seminarji, predavanja, delavnice, okrogle mize in posebni glasbeni ali družabni dogodki, razprave v okviru konference pa so pogosto izhodišče za snovanje čezmejnih glasbenih projektov. Letošnje srečanje, ki se ga je udeležilo več kot 30 posameznikov iz 26 glasbenoinformacijskih centrov (poleg evropskih tudi predstavniki ameriškega, kanadskega, avstralskega in novozelandskega centra), je gostil Poljski glasbenoinformacijski center – POLMIC in je časovno sovpadalo z enim najstarejših festivalov sodobne glasbe, Varšavsko jesenjo.

Formalni sestanki članov združenja so potekali tri dni, zadnji dan letne konference, 24. septembra, pa je bil namenjen odprtemu mednarodnemu simpoziju z naslovom Glasba in politika. Tema simpozija logično izhaja iz trenutne vloge gostiteljske države, ki predseduje Evropski uniji. Organizatorji iz poljskega glasbenoinformacijskega centra so k sodelovanju privabili politike, ki so angažirani na glasbenem ali kulturnopolitičnem področju, ter glasbenike in druge strokovnjake, ki so vključeni v kulturno politiko ali diplomacijo. Častni gost je bil hrvaški predsednik Ivo Josipović, sicer tudi skladatelj ter nekdanji generalni sekretar hrvaškega društva skladateljev in vodja zagrebškega glasbenega bienala. V okviru konference IAMIC je potekal slavnostni koncert z Josipovićevimi deli, ki se ga je udeležil sam skladatelj-predsednik in je na posebnem sprejemu izrazil podporo združenju IAMIC ter njegovim članom. Josipović je ob svoji predstavitvi na simpoziju spregovoril o prednostih življenja umetnika in politika v eni osebi. Ostali gostje simpozija so bili: skladatelja Frederic Rzewski in David Little, ki sta ponudila različna pogleda na presečišče glasbe in politike, ter kulturnopolitični oziroma diplomatski delavci, kot je svetovalec flamskega ministrstva za kulturo Hugo De Greef, nekdanji kulturni ataše flamskega veleposlaništva v Washingtonu in pred tem direktor finskega glasbenoinformacijskega centra Pekka Hako, direktor Inštituta Adam Mickiewicz Paweł Potoroczyn in Henk Heuvlmans, vodja prenovljenega nizozemskega festivala Gaudeamus, ki je razgrnil podstat in razsežnosti nenaklonjenosti nizozemske vladajoče opcije do kulture.

Zveza IAMIC v Varšavi ni zgolj vzbudila velikega zanimanja tamkajšnje strokovne javnosti, temveč je s svojimi letošnjimi dejavnostmi in angažiranostjo, ki vedno bolj presega ožje strokovne okvire in se dejavno vključuje v aktualne kulturne tokove evropske družbe, prispevala k svoji večji prepoznavnosti ter izkristalizirala pomen zveze kot relevantnega igralca v polju mednarodnega strokovnega glasbenega življenja.

Fotogalerija

› celotna galerija

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali