Nalaganje nastavitev


Maribor letos znova gosti mednarodno zborovsko tekmovanje

četrtek, 02. april 2015

V Mariboru, mestu zborovskega petja, bo to pomlad znova bienalno, že 13. Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2015.

Tekmovanje je eno najprestižnejših na svetu in eno od tistih, katerih zmagovalec se uvrsti na tekmovanje za Veliko zborovsko nagrado Evrope. Organizira ga Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v Unionski dvorani od petka, 10. aprila 2015, do nedelje, 12. aprila 2015 pod pokroviteljstvom ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar. Tudi v širšem krogu evropske glasbene stroke si je dogodek pridobil velik ugled in odmev, zaradi visoke kakovostne ravni pa so ga leta 2008 sprejeli v ekskluzivno Zvezo tekmovanj za Veliko zborovsko nagrado Evrope.

V petek, 10. 4., ob 19.00 bo netekmovalni koncert, na katerem bodo zbori predstavili glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo. Zaradi nastopov v tradicionalnih oblačilih, pogosto tudi z glasbili svojih držav je koncert privlačen za ušesa in oči. Predstavili se bodo zbori iz Indonezije, Irske, Latvije, Nemčije, Švedske, Slovenije in prvič tudi iz ZDA. Naše barve tokrat zastopajo vokalna skupina Gallina, ženski zbor ČarniCe in Akademski pevski zbor Maribor.

V soboto bodo zbori od 10.30 ure tekmovali v obveznem in prostem programu, pet najboljših pa se bo v nedeljo, 12. aprila, ob 11. uri pomerilo za veliko nagrado in s tem za uvrstitev v finale tekmovanja za Veliko nagrado Evrope 2016 v Varni v Bolgariji. Zmagovalec bo znan predvidoma ob 15.00, na zaključku tekmovanja pa bo nastopil Ingenium Ensemble.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor tudi skrbi za promocijo slovenske glasbe. Vsak zbor mora namreč v program uvrstiti skladbo Jacobusa Handla Gallusa in eno od sodobnih slovenskih zborovskih skladb. Pripraviti mora kar za okrog 45 minut čiste vokalne glasbe. Letos lahko na tekmovanju prvič sodelujejo tudi male pevske skupine. Zasedbe predstavijo od tri do štiri sporede: programsko zaokroženi spored, značilen za deželo, od koder je zbor (netekmovalni nastop), spored iz zgodovinskih obdobij in prosti spored, pet najboljših zborov pa še dodatnega v finalu. Žirija je mednarodna in jo letos sestavlja pet strokovnjakov za zborovsko petje: predsednica žirije Helena Fojkar Zupančič, Slovenija, Valerie Fayet, Francija, Wolfram Lattke, Nemčija, Cecilia Rydinger Alin, Švedska in Sebastjan Vrhovnik, Slovenija.

Letos bodo nastopili:

• Lunds Akademiska Kör, Švedska, zb. Cecilia Martin-Löf,

• Gallina, Slovenija, um. v. Ana Erčulj,

• Maska, Latvija, zb. Jānis Ozols,

• Svanholm Singers, Švedska, zb. Sofia Söderberg Eberhard, 

• Padjadjaran University Choir, Indonezija, zb. Arvin Zeinullah,

• New Dublin Voices, Irska, zb. Bernie Sherlock,
• ČarniCe, ženski komorni zbor, Slovenija, zb. Monika Fele, 

• Palaestra Vocal Ensemble, Švedska, um. v. Cecilia Martin-Löf,

• Mixed Choir Sōla of the Latvian Academy of Culture, Latvija, zb. Kaspars Ādamsons,

• East Carolina University Chamber Singers, ZDA, zb. Andrew Crane, 

• Ensemble Nobiles, Nemčija, um. v. Paul Heller,
• Akademski pevski zbor Maribor, Slovenija, zb. Tadeja Vulc.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali