Nalaganje nastavitev


Mednarodni orkester Maribor 2012 - MIO2012 (Orkestrska akademija)

sreda, 04. julij 2012

MIO2012 vsako leto združi izvrstne mlade glasbenike z vsega sveta. Udeleženci, ki prihajajo iz različnih kulturnih in socialnih okolij, delajo, se učijo in poustvarjajo v okviru orkestrske akademije pod vodstvom priznanih strokovnjakov – tutorjev in dirigentov – z namenom, da bi dosegli najboljše glasbene rezultate.

Glasbeni trenutki, ki jih mladi različnih ozadij, značajev in življenjskih zgodb doživijo med celotnim procesom akademije, nastopov in turneje – trenutki, ki motivirajo in navdihujejo – so poglavitnega pomena. Iskreno glasbeno navdušenje, mladostna energija in neustrašen pogum, ki jih mladi prinašajo s seboj, so pogoj za pristop k velikim mojstrovinam dveh simfoničnih programov, ki ju vadijo in izpopolnjujejo med orkestrsko akademijo. Oba programa temeljita na ideji združevanja Evrope – povezovanja njene dragocene različnosti in pestre raznolikosti. Letos bo orkester štel 75 glasbenikov z vsega sveta, ki so jih izbrali na avdicijah v Berlinu, Mannheimu, Freiburgu, Münchnu, Londonu, Amsterdamu, Barceloni, Madridu, Beogradu in Ljubljani. Dirigenta Živa Ploj Peršuh (Slovenija) in Klaus Arp (Nemčija) sta za leto 2012 izbrala simfonična dela Johannesa Brahmsa, Josepha Haydna, Petra Iljiča Čajkovskega, Stravinskega, Dvoržaka, dve slovenski deli – Za godala/Per Archi Lojzeta Lebiča in Rapsodični ples Uroša Kreka ter koncert za pozavno Nina Rote. V zadnjem bo kot solist nastopil Branimir Slokar.Mednarodni orkester Maribor 2012 bo trikrat nastopil v Ljubljani v sklopu ljubljanskega festivala ter dvakrat v Mariboru v sklopu EPK Maribor 2012. Podal se bo na mednarodno turnejo v Čedad (Italija), kjer bo s koncertom sklenil festival Mittelfest, v London (Velika Britanija) v času Olimpijskih iger in v Salcedi de Caselas (Španija), kjer bo igral na zaključnem večeru tamkajšnjega glasbenega festivala.

Več o programu, dirigentih tutorjih in o orkestru lahko preberete na spletnih straneh MIO2012 tukaj.

Akademija Branimir Slokar - Mojstrski tečaji za orkestrske instrumente

je del projekta Povezovanje z glasbo in Mednarodnim orkestrom Maribor 2012. Od letošnjega leta nosi ime glasbenika svetovnega formata, virtuoza na pozavni, solista in predanega pedagoga Branimirja Slokarja.

Mojstrske tečaje za orkestrske instrumente, koncertnega mojstra in dirigiranje – ob Branimirju Slokarju vodijo glasbeniki z bogato orkestrsko in solistično kariero ter pedagogi z uglednih evropskih glasbeno-izobraževalnih institucij, ki segajo v sam vrh glasbenega sveta. Mladim glasbenikom je v okviru mojstrskih tečajev dana priložnost, da v zaokroženem časovnem obdobju intenzivno poglabljajo svoje znanje ob mentorstvu cenjenih glasbenih osebnosti. Tako imajo najboljše delovne pogoje in vpogled v glasbeno poustvarjanje z drugačne perspektive, s čimer se dopolnjuje njihovo redno šolanje. Široka in konceptualno zaokrožena paleta različnih mojstrskih tečajev, ki se v koncentriranem časovnem obdobju z udeleženci z vsega sveta zgodijo na enem mestu, za mlade glasbenike predstavlja izjemno priložnost za izobraževanje v klasični glasbi ter predstavlja dragoceno izkušnjo, ki nedvomno pomembno vpliva na razvoj njihove glasbene kariere ter osebnosti.

Letos je organiziranih 14 mojstrskih tečajev, ki se bodo zaključevali s koncerti v Viteški dvorani Križank, dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Slovenski filharmoniji.

Več lahko preberete tukaj.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali