Nalaganje nastavitev


MOHAMMAD REZA MORTAZAVI in KRAR COLLECTIVE

Festival Etnika

petek, 27. november 2015

MOHAMMAD REZA MORTAZAVI, Iran KRAR COLLECTIVE, Etiopija: Temesgen Zeleke Genet Assefa Grum Begashaw

MOHAMMAD REZA MORTAZAVI (Iran)
Solo koncert: tombak, daf

Solo koncerti M.R. Mortazavija na tolkalih zdaleč presegajo običajno predstavo o vrhunskem solo koncertu na tolkalih. Po mnenju mnogih gre za tolkalca z najhitrejšimi prsti na svetu, ki je poleg tega izumil tudi dolgo vrsto povsem novih udarcev po opni »tombaka«, sicer tradicionalnega perzijskega tolkala. Melodije in polifonije se pod Mortazavijevimi virtuoznimi prsti med seboj prepletajo v neskončne ritmične variacije ter kreirajo hipnotični svet tonov, zvenov, šumov, pokov in še česa.
Ko človek posluša njegovo muziciranje, se zdi da da sliši dva ali tri tolkalce, ki so si mojstrsko razdelili kratek čas med dvema beatoma. Njegovo igranje mestoma resnično spominja na orkestralno izvajanje najtežjih tolkalskih partov, saj sta za običajno zaznavo le dve roki enega človeka veliko premalo za vse, kar Mortazavi izvabi iz glasbila.

KRAR COLLECTIVE (Etiopija)

Temesgen Zeleke – krar, vokal
Genet Assefa – vokal
Grum Begashaw – kebero bobni

Hipnotični groove, ki zajema iz etiopske tradicije in modernejših glasbenih pristopov, tega v Londonu živečega tria temelji na starodavnem instrumentu krar.
Gre za pet do šeststrunsko glasbilo iz Etiopije in Eritreje, ki še najbolj spominja na liro. Temesgen Zeleke, nekdanji učenec legende ethiojazza Mulatu Astatkeja, je krar elektrificiral in v njegovih rokah se antično glasbilo spremeni v električno kitaro s hendrixovim zvenom. Na odru sta še set kebero bobnov in karizmatična pevka Genet Assefa z omamnim glasom in magičnim plesom.
Ura in pol čistega plesnega groova. Krar Collective so pristni in nezaustavljivi.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali