Nalaganje nastavitev


Noči v Stari Ljubljani 2012 - Harmonika drugače

24. mednarodni glasbeni festival

ponedeljek, 27. avgust 2012

Tradicionalni mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani, ki ga organizira Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, je ena največjih kulturnih prireditev v Ljubljani. Festival, ki se je v 23 letih razvil v kompleksen kulturni projekt s prepoznavno programsko zasnovo in jasno vizijo, v staro mestno jedro vsako leto pritegne več kot 60.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Pretežno poulični festival tradicionalno poteka zadnji teden v avgustu, kulturni dogodki pa se odvijajo na številnih prizoriščih v Starem mestnem jedru.

Festival že od leta 1986 slovenski in tuji publiki ponuja kvalitetne glasbene vsebine. Danes so organizatorji na tiskovni konferenci predstavili program, ki ima letos v središču priljubljen evropski inštrument - harmoniko, ki ga bodo poskušali predstaviti na nekoliko DRUGAČEn način. Ker se pri nas harmonika še vedno povezuje predvsem z narodno zabavno glasbo, jo želijo umestiti v drugačne okvire. Skozi različne programske vsebine bodo odkrivali njeno vlogo v slovenski in tuji tradicijski glasbi ter v sodobnem glasbenem ustvarjanju. Harmoniko bo tako v okviru raznolikih glasbenih pristopov in vsebin moč slišati predvsem v jazzu, etnu, šansonu, tangu, klezmerju, tradicijski in klasični glasbi.


(Od leve: Božidar Plesnik - Radio Študent, prof. dr. Svanibor Pettan - Muzikološki oddelek FF, Janoš Kern - Imago, Jerca Mrzel - izvajalka, mag. Bratko Bibič -  izvajalec; foto: Tanja Benedik)

Uradna otvoritev 24. izvedbe festivala bo v četrtek, 30. avgusta ob 20.00, na Mestnem trgu pred Magistratom. Otvoritveni koncert so poimenovali Harmonika drugače in bo na nek način zanimiva glasbena fuzija. V tem smislu bo koncert hkrati vsebinski pregled letošnjih Noči, saj bo vsak od izvajalcev harmoniko predstavil v specifični glasbeni zvrsti. Nastopili bodo uveljavljeni slovenski glasbeniki, in sicer: Jerica Mrzel, Alenka Vidrih, Jure Ivanušič, Lara Jankovič, Polona Udovič ter Oksana Peceny na violini. Za spremljavo bodo poskrbeli Le Petit Theatre in Astorpia. Otvoritveni dogodek bodo zaključili Bratko Bibič & The Madleys.

Z izborom letošnje festivalske teme - Harmonika drugače - želijo doseči dvoje; in sicer zapolniti manko kulturne ponudbe povezane s harmoniko ter popularizirati harmoniko v zahtevnejših glasbenih zvrsteh. V raznolik program so vključili nekaj najbolj znanih evropskih in vrsto kakovostnih domačih izvajalcev. Prvi je italijanski virtuoz na akordeonu Simone Zanchini, ki je izjemen solist, zaradi svojega nenavadnega in inovativnega pristopa h glasbi eden najbolj priznanih akordeonistov v Evropi.
K sodelovanju so povabili tudi vrhunskega glasbenega mojstra Miodraga Spasića, prvo harmoniko Srbije (2004) in šestkratno prvo harmoniko Vojvodine. Njegov glasbeni repertoar vsebuje predvsem srbsko tradicijsko glasbo.
Med domačimi glasbeniki gre izpostaviti prepoznavno vokalno - instrumentalno zasedbo, ki je v Sloveniji prva pripeljala harmoniko v rock in etno folk glasbo. Zaradi samosvojega zvoka in kritičnih besedil je skupina požela izjemno pozitivne kritike tako strokovne kakor tudi širše javnosti; dobili so tudi nagrado Radia Marš (Maršev gojzar) za band leta. Na festivalu se bodo predstavili z njihovim najbolj značilnim etno rock repertoarjem. Na Nočeh se bodo zvrstili priznani harmonikarji iz Slovenije, ki bodo nastopili v različnih zasedbah; če izpostavimo zgolj nekatere: Bratko Bibič, Janez Dovč, Jure Tori ter Martin Težak. Slednji si je pridobil tudi naziv absolutnega svetovnega prvaka v frajtonarci. Del programa bo namenjen tudi ustni harmoniki, ki jo bosta predstavili skupini Rhythm & Blues Resistance iz Hrvaške in Incurabili. Med mlajšimi glasbeniki je v ponudbi še prepoznaven dvojec, ki se je uveljavil pod imenom Duo Borut Mori in Igmar Jenner. Njuna glasba se je v letih preigravanja različnih priredb zvrsti tanga, klasike in jazza ustavila pri avtorski glasbi, ki poleg naštetih vključuje tudi etno motive. V letu 2010 sta za svoje glasbeno delo prejela prestižno nagrado Austrian World Music Award. Festivalski program se osredotoča tudi na aktualno slovensko glasbeno ustvarjanje in poustvarjenje. Med drugimi bodo nastopili tudi Teater kvartet in Tjaša Čerič . Jazzovsko obarvani Gornji trg pa bodo zasedli obetavni mladi jazzisti kot sta Andrej Hočevar Next in Miro Kadoić Band. Izpostaviti je še potrebno, da je del programske aktualne vsebine zasnovan v sodelovanju z Radiom Študent.

Vzporedno s festivalom bo potekala okrogla miza na temo Kam bi s to harmoniko?. Le-ta bo ponudila kritični premislek o zgodovinskih poteh glasbila, o njegovi navzočnosti v tradicijskih, koncertnih, medijskih in drugih kontekstih, o regionalnih posebnostih glasbila in glasbenih praks, o preseganju žanrskih meja ter o razlogih za njegovo vsesplošno razširjenost. K razumevanju in poglabljanju znanj o harmoniki bodo prispevali člani društva Folk Slovenija, predstavniki etnomuzikološke stroke in glasbeniki (moderator dr. Svanibor Pettan). Okrogla miza bo potekala 31. 8. 2012 ob 12.00 v Mestnem muzeju v Ljubljani, in sicer v sodelovanju Imaga Sloveniae - Podoba Slovenije ter Kulturno in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija.

Pester spremljevalni festivalski program bo vseboval literarno glasbene dogodke, kot so: Pravljice Radia Študent, glasbeno - vizualni performans Multi vizija, plesne večere imenovane Plesni cocktail (tango, salsa, swing idr.) ter otroški program, ki bo obsegal otroške plesne delavnice ter lutkovno predstavo z naslovom Petkrat Pika. Slednja bo predstavljala napoved Pikinega festivala v Velenju.

Vsi dogodki bodo za obiskovalce brezplačni.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali