Nalaganje nastavitev


Nov choregie projekt Carmine Slovenice

Fortuna Fauvelu ne bo par!

četrtek, 19. november 2015

Nocoj, 19. novembra ob 19.30, bo v Stari dvorani SNG Maribor dirigentka Karmina Šilec s svojim zborom pred-premierno predstavila svoj novi projekt, osnovan na glasbi Lojzeta Lebiča in na odlomkih iz dela "Roman de Fauvel".

Fortuna Fauvelu ne bo par! temelji na gotski alegorični pesnitvi, kjer je osrednja metafora za moralno gnilobo in dekadenco častihlepen osel. Glavni lik – Fauvel – je inkarnacija grehov, nerazumnosti, nezanesljivosti, oblastnosti, priliznjenosti. Fortuna Fauvelu ne bo par! smeši človeški egoizem, hedonizem, hinavščino in ekscese vladajočih stanov tako posvetne kot cerkvene oblasti, torej družbo, kontaminirano z grehom in s korupcijo. Oblast je despotna in lakomna ter pozablja na naravno enakost med ljudmi. Človek je skozi politično/cerkveno simbol vsega, kar je narobe z našo družbo in s sistemom upravljanja. Tema fascinira, ker obsoja zlorabe v človeški družbi in hkrati postavlja vprašanje, ali je danes, po sedemsto letih, kaj lažje govoriti …

Temeljni glasbeni material choregie projekta je edino glasbeno-scensko delo skladatelja Lojzeta Lebiča: Fauvel '86, ki ga ponekod razširjajo skladbe iz izvirnega srednjeveškega dela Roman de Fauvel ter okruški iz srednjeveških ritualnih iger, literature in filozofskih zapisov.

Delo izhaja iz francoske alegorične romance v verzih o oslu; ta je kot nasprotje junaškemu pesnjenju nastala v krogu uradnikov francoskega dvora in se v več rokopisih ohranila pod naslovom Roman (knjiga) de Fauvel. Gre za eno najzgodnejših glasbeno-scenskih del ter ima zaradi svoje kompleksnosti pomembno mesto v zgodovini glasbe, literature in tudi vizualne umetnosti. Pesnitev se vrti okoli osrednjega lika, ambicioznega osla, ki se imenuje Fauvel. Ime tega antiheroja je dvojno: pomeni "lažno tančico " in tvori akrostih – ključ do šestih naglavnih nečednosti:

- Flatterie: priliznjenost,
- avarice: skopost,
- uiléni: nizkotnost,
- variété: nestanovitnost,
- envie:  zavist,
- lâcheté: strahopetnost.

 

Izvajajo: Vokalno gledališče Carmina Slovenica.
Dirigentka, režija in vizualna podba: Karmina Šilec.
Pripovedovalec: Aleš Valič (s traku).
Glasbeniki: Nino Mureškič, Žarko Ignjatović, Živa Horvat, Nadja Stegne.

Več si preberite na spletnih straneh SNG Maribor.

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali