Nalaganje nastavitev


Novosti pri JSKD

četrtek, 07. januar 2016

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je na novinarski konferenci predstavil številne nove izdaje založbe JSKD z glasbenega področja.

Med založniškimi novostmi je prva knjiga o ustni harmoniki avtorice Darje Korez Korenčan, posodobljen priročnik za dirigente Boruta Smrekarja in dve notni izdaji: notna zbirka za mladinske pevske zbore Potujoča muzika 3 in zbirka evropskih božičnih in koledniških ljudskih pesmi v priredbi Janeza Močnika.

Izčrpen prikaz zgodovine in razvoja ustne harmonike, ki ga je avtorica Darja Korez Korenčan zajela že z naslovom Od ljudskega instrumenta do koncertnega glasbila, je opremljen tudi s slikovnim gradivom in opisi slovenske glasbene scene: festivalov v Mokronogu, srečanja orgličarjev in seminarjev v Begunjah na Gorenjskem. Izpostavljena je tudi povezava tega instrumenta z družino Avsenik, Blues harp festivalom in z mednarodnimi znanimi glasbeniki.

Osnove dirigentske tehnike dr. Boruta Smrekarja predstavlja prvi tovrsten posodobljen priročnik po 45 letih. Zborovodja Sebastjan Vrhovnik je v recenziji priročnika omenil, da Smrekarjevo delo »pomembno dopolnjuje tovrstno literaturo pri nas«.

Obe novi notni zbirki sta posvečeni zborovstvu in se razlikujeta po materialu, ki je v zbirki Evropske božične in koledniške ljudske pesmi izrazito tradicionalno zasidran, ter bolj sodobno zasnovan s kompozicijskimi novitetami v zbirki Potujoča muzika 3. Slednja vsebuje poleg del Tadeje Vulc, Lojza Lebiča, Petra Šavlija in Urške Pompe tudi izbrano skladbo 1. stopnje s seminarja Zborovska kompozicija mlade skladateljice Doris Keršič.
 

Sorodni prispevki:Deli z drugimi:

pošlji naprej

Oceni:


Povezava:

Komentiranje

Ni še nobenega komentarja. Bodite prvi in komentirajte.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

prijava ali